Kvällen

Ikväll har vi haft stall mys hela familjen. Jag, mamma, alla tre vovvar och så hästarna förstås. Hästarna fick mat och lite morötter som dom gladerligen delade med sig av till hundarna. Det tyckte dom var så gott..
Ryktade Musse och gosade lite i boxen, men lämnade honom i fred en stund så han fick äta upp. Då fick jag syn på en man kam/kniv och fick idén att tunna ur den tjockaste pälsen runt om Kheezos käkben och så fick det bli. Resultatet blev betydligt mycket bättre än innan. Blev inte riktigt klar men man kan inte stå allt för länge med en och samma grej med en sån liten. Han var duktig endå. Stod väldigt stilla i ungefär 20 minuter, sen fick jag ta hjälp av hundarna som han är så förtjust i. Mamma tog upp Nero och hade honom i knät sen stod dom och luktade på varandra tills jag fick nog.
Han fick sig en genomgående borstning och tränade lite på av och på med bogskavs skydd och täcken. Han tycker fortfarande det är läskigt. Men nu slänger han sig iaf inte, men han vill gärna trycka in mig i väggen och parerar väldigt kvickt när jag ska runt! Då ställer han sig så nära väggen han bara kan så jag inte kan komma in. Tur att han är kittlig! ;)
Annars gjorde vi inte mycket mer, Musse stod och pussade på mig en bra stund där ett tag. Tog min mössa och ruffsade lite i mitt hår. Såå mysigt! :) Sen fick han lukta lite på Feobe. Hon tycker inte om när hästarna är så närgångna.. Men hon skötte sig fint ända tills det var dags att börja packa ihop och Kheezo stod med öppen box dörr och slickade i en hink. Då ville Feobe busa.. Hi hi.
Nu blir det duschen och sen en film!


Musse står och lyssnar på vad Kheezo gör

Kheezo efter "urtunningen"


Visst börjar han få lite nacke??


Fick inte med det, men Feobe skäller och försöker busa med Kheezo och han bara står där och luktar på henne.. Ha ha!


Bebis betéende

Hej!
Har fått några svar angående en fråga jag ställde tidigare. Nämligen Kheezos "luft tugg" mot Musse när dom nosar på varandra. Tydligen så gör just föl så mot de äldre för att tala om att "jag är bara en liten bebis". En underkastelse grej precis som jag trodde. Även vissa unghästar kan tydligen göra så i spända situationer med dominanta hästar!
Tack för den informationen!

Som ni märkt har jag inte uppdaterat på ett par dagar. Det beror på vår kassa internet uppkoppling här ute på landet!
Den har bråkat med mig sen i julas, jag antar att masterna här i norge inte är tipp-topp så att säga... padUn tar emot signalerna bättre än datorn gör. Men det är lite jobbigt att uppdatera från Ipaden i jämförelse med datorn och dessutom har det inte hänt så mycket nytt här hemma så jag har legat på lat sidan helt enkelt!
Idag har vi varit och handlat strööööö. Übertråkigt.. Men nödvändigt! Köpte torv/spån mix den här gången. Så nu slipper vi blanda själva. Det är lite bökigt tycker jag..
Jag själv är egentligen ett fan av halm och tycker att det är det bästa underlaget för ung hästar och hästar som ligger ner mycket och sover. Men vi har tyvärr ingen egen platta att lägga skiten i ännu, (en sak i taget gott folk!) utan får fint köra över det till grann bonden. Blir så himla mycket volym när man använder sig utav halm, så dom står på en väl tilltagen torv/spån bädd istället. Det tar visserligen ett bra tag att mocka varje dag, men det är så värt det när jag får höra mina killar ropa på mig när jag kommer. Lycklig in i själen! <3
Vad har vi gjort mer då?
Longerat. Som vanligt. Han är fortfarande duktig min Musse. Lägger ut en gren i "volten" när jag longerar så han får lyfta lite på benen och att det händer nåt annat än bara gå runt, runt, öka, sänka, stopp. Typ.
Han har ju varit lite kinkig med det förut. Rädd om benen. Tror han tycker det är lite skojjigt iaf!
Kheezo får ju springa av sig lite i Musses hage varje dag. Lyckades filma honom lite igår. Tänkte slänga upp ett klipp här lite senare. Men nu ska jag ut till kilarna, fodra och umgås lite. Mamma har tydligen varit snäll och mockat och tagit in dom under tiden jag har städat mitt rum!
(Haha.. Mitt RUM. Känns konstigt att säga det. Har liksom bott själv och haft egen lägenhet i 6, snart 7 år.
Skummt att bo hemma hos morsan igen. Haha. Men jag trivs. Men jag saknar sverige, eller stockholm. Vännerna, utelivet, alla människor, att strosa runt på stan.. Storstadslivet.. Ensamheten...
Det går lite i vågor.. Det där med att sakna.)
Åter till änmet!
Vad mer har hänt..? Hm, inte så mycket. Kheezo fick ett nytt fleece täcke och ett nytt stall täcke. Musse fick ett rid täcke. Ja, inte för att han rids än. Men jag tänkte till sadel longeringen när det är riktigt kallt. Eller är det fel att använda ett sånt på honom redan mån tro? Åsikter tack??
Musse behöver ett stall täcke med hals också.. Eller behöver och behöver. Men det vore bra! ;)
Han fäller som en katt just nu. Han står med ett 200 g stalltäcke + fleece inomhus och 200 g stalltäcke + 400 g vintertäcke utomhus, och det är för att jag vill ha bort den där fula vinterpälsen har skaffat på sig under tiden han stod uppstallad hos den där tjejen i värmland som inte ville sätta på honom det täcket jag ville, utan envisades om att ha ett jätte tunnt på honom ute.. Så irriterande. Vissa människor ska helt enkelt inte ta emot inackorderingar.
Mer då? Jo jag har ju fin sjusterat Kheezos rakning också. Det är liite kvar att göra för att få det jämnt och fint. Vill göra nåt åt övergången mellan huvudet och halsen också.. Ser ut som han har vatten skalle ta mig fan. ;) Tips nån? Kanske kan ta man kniven och tunna ut de där tjocka vid kind benet? Hmm.. Ja vi får väl se vad jag hittar på. Annars får han se ut så tills det ramlar av sig själv!
Nej nu måste jag avrunda det här inlägget. Måste ut och pussa på mina killar nu.
<3
Kram på er och tack för alla kommentarer och mail. Kan ju inte svara till er som skriver anonymt tyvärr..
Kheeso i sitt nya fleece täcke.

Bus i hagen <3

Mina killar är så glada! Dom här bilderna tog jag igår på dom. Dom är så söta. Musse lär Kheezo hur man busar. Dom springer, bockar, stegrar och sparkar bakut. Det är så skönt att se liten så här. Från att vara som en 15 årig gammal hund som bara stod.. Till att vara en glad och lycklig 9 månaders föl! Underbart.
Och Musse tycker det är så skoj att lära liten hur man busar. Han har också visat hur man leker med hinkar.. och pinnar..

Tisdag 24 Januari 2012

Igår var det dags för Musses första longering med sadeln på. Jag använder mig utav en relativt lätt sadel på honom nu i början. Det var ju ett tag sedan han fick röra på sig med sadel på så jag var förberedd på att han skulle bralla lite. Och visst gjorde han det. Han bockade och sparkade bakut i några varv, vilket jag lät honom göra till han ville stanna av sig själv. Sedan fick han stå stilla i ett par minuter och hämta andan. Sedan var han hur duktig som helst.
Han fick skritta och trava på en volt och vi tränade lite på stopp och övergång från skritt till trav och omvänt.
Super duktig kille!
Efter ca 15 minuter tog jag av sadeln och vi avslutade longer passet med 10 minuter vanlig longering.
Sedan släppte jag ut honom i hagen igen och tog ut Kheezo för att gå några varv på tomten med honom och träna på att klappa på täcket, som han tycker är så läskigt.
Han sprang runt, runt mig där ett tag tills han lugnade ner sig lite. Då började vi gå längre bort på tomten, ifrån Musse, det ville han inte riktigt. Utan försökte stegra och tro att han skulle bestämma.
Han börjar piggna till den lilla krabaten! När vi hämtade honom så var han som en liten hund. Gjorde ingenting, vart man är gick eller gjorde.
Men när vi köpte honom fick han bara hösilage till foder. Han hade jätte mycket mask i magen (veterinären hade aldrig sett på maken) och våtutslag efter att ha gått ute hela sommaren och varit blöt.
Så jag antar att han inte mådde särkilt bra..
Han har fått tillbaka gnistan i ögonen och är allmänt pigg och glad. Han springer runt och busar med Musse och stegrar och bockar hela dagarna.
Snart får han springa i en större hage. Den han har  nu är bara temporär eftersom det är fruset i marken så får vi inte ner pinnarna.
En annan sak, han "biter i luften" mot Musse när dom hälsar. Altså inte som att han ska bita honom, utan mer som att han.. Jag vet inte vad. Ska lägga upp en video på det, det ser så kul ut. Jag tror det är någon slags "underkastelse" grej hästar gör... Någon som vet?



De fyra F:en - utbildning av unghäst

En grundregel vid all hantering av unghästar är stressa aldrig. Det ger hästen mer negativa saker än positiva.
Om hästen inte gör rätt är det oftast så att han inte förstår. Då får man förklara lite tydigare, och göra om tills han förstår. Går det inte så får man helt enkelt ta hjälp av någon som kan.
Tänk på att ha korta pass, och försök bibehålla lekfullheten och viljan hos hästen. Då arbetsviljan är mycket i unghästens utbildning måste du hålla koll på att den inte minskar eller försvinner helt!
Låt altså inte hästen jobba för länge med en och samma sak. Unghästar tröttnar fort och då får du ett problem med att lära dom.
En unghästs kunskaper behöver aldrig finslipas (i början), dom behöver klaras av och tycka det är roligt att klara av dom också. Mycket viktigt.

När man saldar de första gångerna skall man helst vara i boxen eller på ett inhägnat område. Eftersom hästens starkaste instinkt vid rädsla är "flykt". Var alltid minst två personer vid dessa tillfällen och ta det lugnt och sansat under hela "passet".
Det finns någonting man kallar för "de fyra F:en" inom häst världen, och det är fyra olika instinkter hästarna har medfött.
  • Flock
  • Flykt
  • Fortplantning
  • Föda
Flockinstinkten är någontin man kan märka av i hagen, hästen kanske inte vill följa med dig utan hellre vara kvar med sina kompisar. Eller i ridhuset eller stallet. En ung häst kanske blir icke- så sammarbetsvillig eller rent av får panik om den andra hästen i ridhuset plötsligt försvinner ut.
Det här är någonting man kan använda till sin fördel när det kommer till inridning och utbildning av sin unghäst.
Man kan använda sig utav en äldre häst som gör samma saker, och " tar täten" både i ridhus, paddock och vid uteritt. Även när man last tränar en yngre häst kan man med fördel ha med sig en äldre, snäll och van häst för att minimera orosmomenten i nya situationer och miljöer.
Flyktinstinkten beror på hästens ursprung som bytesdjur. Den är altså djupt rotad och går långt tillbaka i tiden.
Vildhästen hade bara en chans, reagerade den inte och flydde riskerade den att bli skadad eller dödad.
Likaså reagerar våra tama hästar än idag. Även om det kan vara för mindre saker som i början vid täckes vänjning, plast påsar eller andra saker dom tycker är läskiga.
Detta måste man alltid tänka på vid hantering av unga hästar!
Detta kan man träna bort genom att metodiskt välja dom vid olika saker, skapa förtroende och på så vid byta ut den första instinkten att fly mot att det är en "vardaglighet" och ingenting farligt.
En annan sak man måste veta om och ha i åtanke är hästens syn. Om hästen står och betar med sänkt huvud så ser han nästan helt runt om kring sig själv. Ungefär 330 och 350 grader.
Även med höjt huvud ser hästen väldigt bra snett bakåt. Detta just för att ögonens placering är på sidan av huvudet och har ett separat synfält i vardera öga.
Och då undrar ni kanske vart jag vill komma med detta.
Rent praktiskt sätt så kan altså en häst se och acceptera en sadel eller ryttare på höger sida, kan bli helt förskräckt av att plötsligt se sadeln eller ryttaren i vänster öga!

Men det finns även "blinda fält", precis framför nosen och bakom kroppen, där hästen inte ser någonting alls.
Ha alltid det i åtanke vid ALL hantering av hästar, varesig de är unga eller gamla.
En annan sak som är viktig kring synen vid ridning av en ung häst är att dom måste höja och sänka huvudet för att kunna fixera ett föremål. Ha därför alltid lite längre tyglar så du ger hästen den möjligheten för att nå optimalt resultat.
Fortplantningsdriften handlar mestadels om hingstar men gäller även så klart ston under brunst.
Hingstens könsdrift ligger alltid latent och kan därför blixtsnabbt ändra sitt beteende. Vad som kan orsaka dessa beteende förändringar är tex dofter eller andra saker vi människor kanske inte uppfattar. Hästars könsdrift är starkt kopplade till luktsinnet. Därför måste du alltid vara beredd på dessa förändringar vid all hantering och ridning av en hingst.
Hingstar ska endast hanteras av erfarna, och ännu mer en ung hingst. En hingst blir könsmogen ungefär kring 3 års ålder. Detta kan altså ske över en natt.
Ett sto kan påvisa stora humörsvängningar under brunst perioder. Vilket kan leda till att de blir helt annorlunda att rida och hantera under dessa perioder.
Föda. En annan sak som många hästägare inte förstår, är att en hästs magsäck är väldigt liten och därmed anpassad till ständig tillförsel av föda.
Om man tittar på viltgående hästar så tillägnar dom 18-20 timmar/ dag åt att söka föda och äta. Det är ganska mycket tid. Därför är det viktigt att se till att hästen ständigt har mat, i box och även hage.
I dage tycker jag mig ofta se hästar som släpps ut i hagen helt utan mat att äta. Som kanske får någon kaka hö som lunch. Detta är inte acceptabelt i mina ögon!
En häst som t ex krubb-biter eller har andra olater har oftast framodlat detta beteende genom understimulering. Och att äta är väldigt sysselsättande för en häst. Så fodra hästen ofta. Och låt gärna hästen få fri tillgång till hö. Speciellt vid ung och gammal ålder.

Det viktiga med dessa fyra F:en är att aldrig bråka med dom. Anpassa istället hanteringen och utbildningen utefter dom så slipper man onödiga problem som kommer vara svåra att bemästra!

 




Kheezos fina rakning...

Ja, som tidigare nämnt så är rakningen inte den vackraste.. Men vi får se hur han ser ut ikväll!

Morgonen i bilder


Nytt till hästarna

God morgon!
Eller morgon och morgon.. Har varit uppe i några timmar nu. Fodrat hästarna, borstat dom, bytit täcken, och släppt ut dom. Även hundarna har gjort sina morgon rutiner och jag har hunnit med hela två koppar kaffe redan.
Igår åkte vi och handlade ett vinter täcke med hals till Kheezo. Det har varit väldigt kallt de senaste dagarna och han är ju halv rakad på halsen han..
När vi köpte Kheezo så hade han jätte mycket utslag över hela ryggen. Veterinären kom fram till att det var våt utslag. Han stod uppstallad en bit härifrån hos en tjej som jobbar som veterinär assistent som hjälpte till att behandla honom, och var tvungen att raka honom på de ställen där han hade utslag. Det ser verkligen förjävligt ut måste jag säga. Han ser ut som en omvänd punkare. Rakad i mitten och här på sidorna.. Ha ha.
Men det gör ingenting, nu är han ju frisk!
MEN, eftersom han nu fått ett hals täcke tänkte jag försöka mig på att raka honom lite bättre. Bort med allt förutom under magen och benen, där täcket inte värmer. Så det får bli min kvälls syssla..
Han fick också en ny grimma. Redo för pride festivalen ;) Ha ha.
Musse fick en ull filt han. Behövde verkligen en sån till honom. Dom blev så fina så!
Bilderna är från kvälls fodringen.

<3

 

 


Kheezos matvanor

När Kheezo bodde hos sin uppfödare fick han bara hösilage som foder. Men när vi hämtade honom så började vi ge honom ett slags musli avsett för just föl. Han åt verkligen jätte sakta och hade inte så god aptit förutom på hösilaget.
Nu när han komit hem till gården så har jag börjat gett honom lite, lite uppblött betfor, pellets och lussern som jag blandar med muslin och lite vitaminer. Och det tycker han är gott! Han äter med god aptit och lyfter ena frambenet, sätter liksom inte ner det förrens maten är upp äten. Värmer mitt lilla matte hjärta att se honom så. <3

Dagen i Bilder


Morgonen i bilder

Sähär såg det ut när Musse och Kheezo fick hälsa på varandra imorse. (För första gången)
När dom hade hälsat var Musse så uppspelt att han fick gå in i boxen och lugna ner sig innan han fick gå ut i hagen.


Vinter täcke med hals - En underskattad uppfinning!

Det finns mycket här på jorden som är underskattat. Och en av dom sakerna är ett hals täcke på vintern till din häst. Helt ärligt. Det måste vara bland de bästa uppfinningarna någonsin i häst världen. (Okej en liten överdrift, men ni fattar) Jag förstår inte varför man inte har ett till sin häst.
1. Dom slipper frysa om halsen.
2. Dom (okej jag då) slipper den där fula övergången mellan vinter päls och "under täcke pälsen". (Åter igen, ni fattar)
3. Man slipper onödig smuts eller kiss fläckar om dom rullar sig ofta, vilket lyckliga hästar gör.

Det är ju inte så att dom är så mycket dyrare än ett vintertäcke utan hals?
Visst. Det är inte super snyggt eller smickrande ur ögats synvinkel, men när det kommer till hästens (och ägarens så klart) bästa så kan väl inte det spela någon roll tycker jag.
Jag använder ett vintertäcke med avtagbar hals i 400 gr från Catago Jason till Musse. Kostade 1190 kronor vilket jag inte tycker är så farligt för ett bra vintertäcke, med eller utan hals..
Han har även ett i 300 gr med hals som inte går att ta av. Tror jag gav 695 kronor för det. Minns inte om det var på rea eller vad det var. Men överkomligt det också enligt mig.
Nu när det är så pass kallt (eller ja, de dagar det är det) så har han även sitt stall täcke på sig under. Jag vill inte att han ska frysa eller få vinter päls. Det är så fult.



Catago Jason täcket utan halsen på.

Väl hemma...

... blev både Musse och Kheezo tok glada. Dom gnäggade på varandra jätte länge. Ni skulle hört Musses vrål!
Han blev så uppspelt att mamma inte fick tag i honom först i hagen. Så jag fick komma till undsättning med en hink havre så var det inga problem.
Väl inne i stallet fick dom inte hälsa på varandra, väntar tills imorgon med det eftersom Musse inte ens kunde äta sin favorit mat till en början utan stod nere i hörnet hela tiden och lyssnade på när lillen åt. Då och då gnäggade dom till varandra, men när jag satte mig inne hos Musse i boxen kunde han komma till ro lite iaf så han kunde äta upp sin mat.
Nu har vi nattat dom och släckt i stallet, imorgon blir en tidig morgon för mig. Måste upp och ordna till det sista till hagarna.


Nu är han äntligen hemma.. Min lilla Kheezo <3

Idag fick mamma och jag ett ryck och tog och lånade grannens trailer för att hämta hem Kheezo. När vi kom fram till stallet så hittade vi Kheezos bästa vän (en 30 årig vallack) på vägen och lillen i mellan rummet mellan hagarna.. Så när jag fått in dom begge in i stallet så packade vi ihop hans grejer lite snabbt och gick ner till vänd plan för att lasta.
Jag tog honom bara i grimmskaftet och han gick rätt på! Tror det tog två sekunder allt som allt.
Väl i transporten var han också jätte duktig. Han gnäggade lite då och då och försökte ställa sig upp en gång men sen var det lugnt hela vägen hem.
Lika duktig var han när jag lastade ut honom ur transporten. Denna gång så backade han ut hela vägen. Förra gången förstod han inte vad backa var riktigt.. Då fick jag vända honom om så han fick gå ut med huvudet först. Men han har fått träna lite i boxen under den här tiden vi haft honom.

Första bettet - unghäst bett

Det här med bett kan ju på vissa unghästar vara ett jätte svårt val. Man frågar runt och får olika svar från alla olika håll. Vissa säger att man ska ha ett vanligt hederligt två delat bett, andra säger tredelat. Sedan får man höra att äppelbett kan vara bra, medans andra säger att dom inte är bra eftersom det kan bli märken i dom som börjar skava i munnen, vilket i sin tur kan resultera i problem i tränsning eller ridning.
Andra alternativ är ju gummi betten. Men även där finns det ju för- och nack delar.
Jag använder mig utav ett äpple bett på Musse.
Anledningen till att jag gör det är för att jag tycker att det ska vara en så trevlig upplevelse som möjligt för en unghäst att ha ett bett i munnen. Att utbilda en unghäst för mig handlar om att göra det på deras villkor och takt, och få det att kännas roligt och lite som en lek för dom. Jag personligen vet ju att det är träning, men det ska inte han riktigt veta.
Och varesig om man har en unghäst eller inte så går man ju igenom sin utrustning efter varje användningstillfälle, vilket gör att man upptäcker ett bit märke i bettet ganska omgående. Därför ser jag inget hinder i att använda ett äpple bett, och har alltid använt dessa på mina yngre hästar.
Det som är bra med det bettet tycker jag, är att dom suger mer på bettet och snabbare enligt min erfarenhet, eftersom det är relativt mjukt att ha i munnen och smakar gott. (det blir dessutom inte sådär kallt som ett vanligt bett blir) Win-win!

Dagen i text

Idag har vi tränat på "gå runt" ett föremål. Jag använde en stor vattenhink. Det gick bra, han fattade gallopen men tröttnade lite i slutet och ville hellre jaga matte ute i hagen.. Så vi busade lite sen fick han fortsätta äta medans jag gick in och åt min frukost.
Senare under dagen tränade vi lite på att buga. Han var nästan nere helt men jag ville att han skulle fortsätta tro att vi bara lekte så vi avslutade det där efter att han vart så duktig. Sedan lekte vi "följa john" en stund tills han tröttnade och återgick till sin mat.
Ja, det är vad vi har gjort idag!

Mina fina pojkar <3

 

Musse & Kheezo


Namn jakten har äntligen kommit till sitt slut..

Tack för alla förslag! Nu är det bestämt, lilla pyret kommer få heta Keso!
Keso har varit ett favorit namn redan från start och efter att ha spenderat dagen med lilleman så kändes det väldigt rätt. Han ser ut som en liten Keso helt enkelt. Sedan påminner det om Khazeem, OCH han kommer ju bli vit när han blir äldre. Perfekt! Nu är frågan bara hur jag ska stava det.. Keso som det ska stavas?, Kezo med Z som i hans riktiga namn eller Kheezo som ser väldigt mycket ut som Khazeem?? Vad tycker ni?

Cirkus tricks

Redan innan jag köpte Musse så var jag intresserad av "cirkus trick" och det som kallas för "frihets dressyr" och nu har jag äntligen kommit igång med den typen av träning. Började känna lite på att lära Musse att buga, redan ikväll. Och han tyckte det var väldigt spännande..
Imorgon tar vi med oss det vi lärt oss i boxen, ut till hagen. Ska leta upp film kameran och se om jag kan lyckas filma en liten snutt. Dom första två sakerna jag ska lära honom är att buga och gå runt en hink.
Ikväll var både mamma och jag ute och nattade Musse. Efter han fått sin kvälls mat och vi tränat lite satt vi och myste lite med honom i boxen, ungefär som igår. Han fick en ny godis slick också i morots smak och lilleman har fått en likadan fast i äpple! Hoppas han tycker om den lika mucket som Musse. Det tar nog dock ett tag innan han kommer förstå vad det är för nåt. Han har fortfarande jätte problem med att äta morot. Han äter det MÖJLIGVTVIS om den ligger i krubban i små bitar..

Mot lilleman!

Ska in till lilleman snart, ska bara hoppa in i duschen sen bär det iväg. Hämtar hem honom om ett par dagar. Sååå spännande! Wiiiie! :D

Lilla grisen <3

Tro ingenting annat än att jag tvättar rent Musses mat hink efter varje måltid.. Det är liksom nödvändigt. Han får ju betfor och två olika pellets som blötläggs och blir som gyttja eller gröt. Han älskar det så mycket. Men han är en sån gris när han äter!
Han kladdar runt mat utanpå hela hinken för han välter hinken åt ena sidan för att snabbt ställa tillbaka den igen.. Jag tror att han gör det för att samla maten på ena sidan så han får tag i mer åt gången eller nåt? Ser ut så iaf när man står och tittar.. Ha ha.

Hjärtat

Vi tränade lite på att stanna i boxen fast box dörren stod öppen igår också. Det gick super bra. En gång var han på väg att gå ut men ett "nej, backa" räckte. Sedan stod han med alla fyra hovar bakom tröskeln hela tiden.

Mys kväll igår

Igår hade vi mys kväll jag och Musse. Jag tog in honom från hagen, han fick äta sin mat under tiden som jag ryktade honom och flätade man, svans och pannlugg.
Sedan lånade jag hans täcke och la uppe på en upp och ned vänd hink, och satte mig där i någon timma. Tror han tyckte det var mysigt, för han stod och luktade på mig hur länge som helst, ruffade till mitt hår lite då och då och såg allmänt glad ut att jag satt där. Emellanåt lekte han med sin godis slick med körsbärs smak, och imorse när jag gick ut och fodrade var den helt demolerad... Han ska få en med morots smak nästa gång. Han hade ju en, men den fick Feobe (hunden) tag i..

Svar på läsar frågor

"Hur länge har du hållt på med hästar?"

- När jag var 11 år fick jag min första ponny, då bodde jag på en häst gård med mina föräldrar strax utanför Gnesta. Han hette Happy Surprice och var av rasen welsh men han var bara 1,5 år när jag fick honom. Under tiden han växte till sig fick jag låna hem en lite shettis vid namn Lansen och det var han som lärde mig att rida. Han var ingen "enkel" häst, men världens snällaste, vilket jag är tacksam för eftersom jag tror på att man lär sig att rida och inte "åka" häst redan från början.

"När ska musse ridas in? Ska du göra det själv eller skicka iväg honom?"

- Han kommer börja ridas in så fort han är redo att ha någon på ryggen. Jag hoppas på en tidig vår i år så han kan börja bygga muskler ordentligt. Sedan får man helt enkelt se när han är redo för det stora steget. Tanken är att jag ska göra det själv. Har erfarenheten redan. Men det beror helt på hur allting går. Känner jag att jag inte kommer klara av det så skickar jag iväg honom. Han är ju endå hingst och mycket kan ju hända i betenderegistret så att säga när han kommer in i 3 års stadiet och det är vår uppepå det. Vill ju det allra bästa för honom, därför tar jag det lite som det kommer och försöker känna hur han känner.



Even if you where a million miles away... <3

Idag har både jag och mamma varit ute och busat med Musse. Först longerade jag honom. Mamma fotade och filmade lite under tiden. Sedan släppte jag honom en stund utan täcke så han fick springa av sig lite fritt. Han sprang runt och flåsade och blåste upp sig så mycket att grann hästarna fick för sig att dom också skulle leka som Musse.
Nu är jag så trött att jag ska gå och sova någon timma!

Jolly ball

Idag har Musse fått en jollyball. För er som inte är insatta, så är det en boll med ett handtag på som är framtagen som leksak till hästar. Han är ju tokig i allt som går att leka med och har ju till och med börjat appotera efter pinnar... Knäpp skalle.
Han fick med sig den in i boxen iaf och han verkar tycka den är minst lika rolig som pinnen, longerlinan och mat hinken. Phu.. Kanske han slutar demolera mat hinken iaf. ;) Han har ju börjat naffsa också. Den lilla jäkeln typ. Och den lilla kommer inte hem förrens till nästa helg. Gubbarna har inte lyckats fixa mellanväggen än efter att ha byggt helt fel... Suck suck. Ibland önskar jag att jag kunde göra allting själv. Då har man kontroll och vet att det blir gjort rätt och i tid. Stallet skulle varit klart den 22 december lovade dom. Och nu är vi inne på 14 januari och det är inte ens färdigt. Lite trist sådär eftersom vi planerat utefter det datumet.
Men jag är så glad att det är så pass klart att jag kan ha Musse här hemma iaf. Var rena rama döds fällan att promenera med honom den sista tiden från hagen till stallet. IS GATA var bara förnamnet.
Idag har han bara gått i hagen hela dagen. Har inte hunnit med att varken longera eller promenera med honom idag. Men han har gnäggat och haft sig med grann hästarna. Och busat med sin boll han hade sönder här om veckan, medans jag har varit i Sverige och handlat häst mat och andra nödvändigheter.. Men imorgon blir det andra bullar!

Favorit namn hittils på lillen

  • Kezo
  • Simba
  • Safir
  • Sazze
  • Simba
  • Disney
  • Aladdin

Fler namn förslag på liten

  • Zero
  • Zaki
  • Zafir

Bilder från igår

 


Tack :)

"Hej! fin blogg du har! din kille är verkligen vacker och verkar så go o smart.
kommer han fortsätta vara brun skimmel, vart har du köpt honom, vilken uppfödare kommer han från? ska köpa häst snart och fastnade lite för din! förstår så klart att du inte vill sälja honom men kanske finns det syskon till salu nånstans???"

Tack så mycket! Bloggen är mest till för att Musses uppfödare ska kunna ta del av hans liv och utveckling nu när han har flyttat hem till mig.. Hon heter Anette Johansson och hade en liten uppfödning under namnet "Nova arabians" men har tyvärr sålt alla sina hästar.... Men han är efter Preference och undan Noblissima och borde inte vara helt omöjligt att hitta en avkomma efter Preference iaf! Enligt Anette har Musse fått mycket av pappa Preferense, speciellt sitt fina psyke. Så det är det enda tipset jag kan komma med egentligen. Musse kommer bli vit, flugskimmel troligtvis precis som mamma och pappa! Lycka till =)

Blank och fin

Musse fick stå i andra boxen och äta sin kvälls mat under tiden jag mockade i hans box och gjorde fint i stallet. Han är så nyfiken på allt och tycker att allt som är annorlunda i vardagen är skojjigt. Han undersökte boxen om och om igen tills han fick nog och la sig ner för att vila tills jag var klar.
Tog in honom i sin egna box och borstade av honom, bytte täcke och gosade. Fick ta ett par bilder på honom också, titta hur blank och fin han är!
Leker med sin vitamin-godis-slick
Haha sötnosen då
Klia mulen lite..

Mellan väggen är lite fel byggd, kanske syns? Dom förstod inte riktigt vad jag sa.. Suck. Den ska vara 150 hög sen galler ovanför. Men dom får helt enkelt göra om det. Jobbigt att inte prata samma språk, även om svenska och norska är någorlunda lika endå....

Lille skutt <3

Idag när jag kom ut till hagen hittade jag Musse med en pinne i munnen. Så himla söt han är! Efter en stunds bus var det dags för longering tyckte jag. Vi körde på som vanligt, tränade på övergångar skritt-trav-stopp-trav-skritt-stopp-trav-gallop-trav-stopp ungefär. Sedan tog jag fram en liten gren och ville att han skulle gå över den. Det tog ett par varv innan han gick med på det. Han är jätte rädd om benen.. Men tillslut gick han över från båda hållen, i skritt. Provade en gång i trav när han hade gjort det i skritt några gånger, men det gick han inte riktigt med på. Han tog världens hopp språng fast långt åt sidan.. Så han får bli 100% säker på sin sak i skritt innan vi tar det i trav nästa gång.

Gårdagens bus

Efter att jag longerat Musse (igår), med och utan lina så stannade jag kvar för att busa lite med honom. Vi sprang fram och tillbaka i hagen tills matte blev gosig och ville pussas. Då plockade han upp longerlinan som låg på backen och det hela slutade med att vi lekte lite dragkamp tills fingrarna höll på att frysa bort...

Nu står han i hagen och äter frukost. Det är sån jäkla dimma ute idag, men den ligger mest över åkern och de andra häst hagarna. Tycker det är mysigt med dimma speciellt som nu, när den blandas med morgon solen..

Trött man kan vara ibland då..

Imorse när jag släppte ut Musse så glömde jag helt bort att jag tagit in vintertäcket i huset för att det skulle vara varmt och gosigt på morgonen. Släppte ut honom i vanlig ordning och kände att det var någonting jag glömt..
Gick ut och tittade till honom en kvart senare och såg att han stod där i täcket han haft i stallet under natten! Ha ha.
Tur att det är varmt det också, och med hals. För idag är det kallt vill jag lova er!
Gubbarna höll på i stallet så jag chansade och bytte täcket ute i hagen. Satte fast honom i grimskaftet innan så klart. Han blev lite rädd när han fick snörena mot benen, eftersom han vägrade att stå helt stilla.. Men efter några panikslagna varv runt mig så lugnade han ner sig och lät mig byta på honom lite snabbt.
Bild från 2009

Bloggar

Någon undrade vilka bloggar jag följer.. Läser mest vänners bloggar. Men självklart en del andra.
Här är några: kissies.se paow.se dessies.se lamiamichelle.se mammasangel.blogg.se klequi.blogg.se m.fl orkar inte hämta ipaden där jag har alla mina bokmärken.

Rösta på namn till lillen

Fick fler namn förslag så listan ser ut:
  • Zimme
  • Cash
  • Flux
  • Kahn
  • Alf
  • Kalle
  • Allan
  • Sazze
  • Alkeez
  • Keezen
  • Kråkan
  • Keezo
  • Alladin
  • Zamir
  • Jaffa
  • Zimba
  • Mofaza
  • Jafar
  • Dizney
  • Timon
  • Pumba
  • Pazan


Mina favoriter är: Zimme, Flux, Keezo, Alladin, Zimba och Dizney än så länge. Vill ju gärna att det ska påminna om hans riktiga namn "Al Khazeem" också.. Svårt de där med namn!
(För att påminna.. Han kommer bli vit när han blir stor)

Tack

Tack för alla fina namn förslag! Här är de jag fått in än så länge. Fortsätt gärna kommentera eller maila på [email protected] om ni har fler namn förslag eller frågor.
  • Zimme
  • Cash
  • Flux
  • Kahn
  • Alf
  • Kalle
  • Allan
  • Sazze
  • Alkeez
  • Keezen
  • Kråkan
  • Keezo
  • Alladin
Fick en fråga på mailen:
"hej!!! jag har en fråga vad använder du för bett till din häst nu i början o vad gör du med fölet???"


Jag använder ett rosa äppelbett till Musse nu så här i början. Mest för att det ska vara så skönt och bästa möjliga upplevelse för honom under tiden han vänjer sig.
Och med lilla fölet så gör jag inte så mycket med. Försöker göra så mycket vanliga saker som möjligt med honom. Leder honom, lyfter hovar, tar mycket på benen på honom, binder upp honom i boxen och i gången, tar på och av täcke och grimma, borstar, går på upptäcksfärder och pussar så mycket som möjligt på honom. Men sedan står han i ett stall en bit ifrån än så länge så jag hinner ju tyvärr inte vara där så ofta eftersom jag inte har något körkort ännu. Men när han kommer hem blir det lite mer och oftare jag håller på med honom. Annars hjälper hon som vi hyr boxen av, till med att sköta honom och pillar och har sig! :)

Dagens aktivitet och bus

Har varit i stallet och longerat Musse. Vi tränade på övergångar skritt-trav, trav-stopp, trav-skritt, trav-gallop-trav-stopp, skritt-stopp. Ungefär så.
Efteråt lös longerade jag honom lite till i trav och gallop och tränade lite trav-stopp-trav övergångar och lite i gallop.
När vi var färdiga tyckte Musse det var dags att longera matte.. Typ så ja. Han plockade upp longerlinan, gick fram till mig och såg ut som han tänkte "din tur nu"... Och visst måste jag erkänna att han nog har en kul matte som plockade upp andra änden och tog ett par varv.. ;) Ha ha ha.
Fick med mig ett par bilder in!
Lös longering i trav


Och så i gallop


Från trav till skritt


Från trav - stopp


"Din tur nu, Matte"



Min prins


Numera kan jag longera Musse utan lina ordentligt! Visserligen spänner jag inte in honom, men han lyssnar på mig väldigt bra. Han kan skritt, trav och stanna på kommando och tycker det är hur roligt som helst. Igår tog mamma honom och lös longerade, då bockade han och sparkade bakut och hade väldans roligt tydligen.
Ska strax gå ut till honom, fylla på med mat och longera, med lina den här gången tänkte jag.

Lilla Al Khazeem

Jag la ju ut frågan om vad man ska kalla den lilla för.. Fick tillbaka ett förslag från Katarina som tyckte att han borde kallar för "Zimme". Det tycker jag låter jätte fint!
Fler förslag någon?
Här kommer lite bilder på bebben iaf. Har inte fått hem honom än då gallret mellan boxarna blivit försenade.....
Hälsar på sin stall kompis..

Fööööl svansen! <3

Här busar han med några hinkar..

Här står han uppbunden i gången  för första gången..


På upptäcksfärd i stallet

Välkomna!

Roligt att fler och fler tycks hitta hit! Vore roligt att få veta vilka ni är.. Är det inbitna häst människor eller bara vanliga djur älskare, eller anhöriga som läser bloggen?
Vid frågor eller funderingar finns jag på [email protected]




R.I.P älskade pilates boll

Härmed vill jag meddela att Musses bästa kompis Pilates-bollen har gått bort.. Dom lekte nog lite för hårt imorse och Pilates-bollen var ju redan lite sjuk... Ha ha.
Ni skulle sett hans min när den började pysa och bara blev mindre och mindre. Han såg så ledsen ut.. Nu blir det att inhandla en "Jolly-ball" eller vad dom nu heter. Han älskar att leka i hagen!
Här kommer lite bilder från Musses lek pass från imorse som slutade så tvärt...
Här leks det för fullt.. Ändra tills..

Den går sönder.. Han stod och luktade på pys hålet en bra stund och såg lite ledsen ut..

Ända fram tills han kom på att den faktiskt fortfarande gick att leka med!

My photogenic... <3


Musse i ett nötskal..

Musse och jag har ju varit ute på en hel del promenader. Här är en dag han var extra busig och ville rulla sig på stubb åkern utanför stallet. Först gräva lite.. Sen rulla sig. Haha. Han ska alltid rulla sig?
Ingen mästerfotograf här inte... Ha ha. Min fina pojke <3
För några veckor sedan då stallet bara var halv klart..

God morgon

Har varit och släppt ut Musse nu på morgon kvisten. Mamma var snäll och fodrade innan hon stack till jobbet så jag fick sov morgon!
Fick lite kommentarer angående den lilla. Han är en egyptisk arab. Mamma och papa ser ut så här;
Mamma Khazeema                          Pappa As Sinas Pacha
Lilla fölet.. Sinas Al Khazeem heter han än så länge..
Han är såå liten just nu, och så snäll och tyr sig till både människor och andra hästar. Cool lugn i huvudet än så länge. Reagerar inte på varken bilar eller andra "läskiga" saker.. I stallet kallar dom honom "Babe".
- Någon som har andra namnförslag? Han är ännu inte registrerad och kan fortfarande byta namn om jag vill. Tycker visserligen Khazeem är fint och efter mamman, men vad kallar man honom då? Kalle?
Haha. Kalle och Musse? Njaaa.. Jag vet inte. Vi har ju redan Knatte, Fnatte och Tjatte här hemma sedan tidigare. ;) Ha ha.



Häst på gården

Fyyy vad halt vi har det här ute på landet. IS GATA är det minst sagt. Igår blev boxarna klara och jag är väldigt glad och tacksam för att stallet nu är så pass klart att Musse äntligen fått flytta hem.. Var ett h*lvete att gå 1,5 km varje dag med honom, tur och retur så att säga.. Men nog är han trafik säker allt!
Imorgon hämtar vi lill skrutten också. Det ska bli så mysigt att ha båda mina killar hemma! Men Musse verkade ta det med ro att stå ensam i stallet. Satt med honom i några timmar och kollade honom, han stod så fint och åt och busade titt som tätt med sin godis-slick han har hängandes på väggen.
Annars går det jätte bra med longeringen, sadling och tränsning. Har även börjat hänga på honom utomhus i gång fart, när vi promenerat till och från stall-hage, utan invändningar från hans sida. Nästa steg blir att hoppa upp helt, men jag vill inte gå för fort fram så ett par veckor till får jag nog hålla ut.
Lägger in en liten film snutt på när han "pratar" med mig. Han gör det hela tiden, så fort jag kommer ut till hagen så "muttrar" han. Tyvärr var det mörkt när jag filmade så man ser honom inte så bra. Återkommer med ett lite roligare film klipp sen!
Ska ut till stallet nu, tar med sadeln och kameran!

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!