Vatten

Tog in Musse så han fick komma in och vila lite. Han sprang ju mest runt i hagen hela tiden och varvade det med att rulla sig sjuttioelva gånger.. Kan tala om att han var dyng svettig!
Sedan hämtade jag Kheezo och gick ner med honom och mamma till vattnet och tittade på det för första gången. Han var jätte duktig, gick till och med i med frambenen.
Vi gick över en "bro" eller vad man ska säga över en liten fors iaf. Det lät ganska mycket, men han gick med utan några invädningar. Duktiga killen..
Herre gud vad stolt jag är över mina killar! Jag skulle gå genom eld och vatten för dom <3
...
...

Väl framme..

.. lastade jag av Musse först och Helene tog Kheezo och lastade av honom efter. Ställde in dom i varsin box. Kheezo stod i samma box han gjorde när han var här som liten fölis.. Undrar om han känner igen sig? Var endå 4 månader sedan han var här.
Musse fick stå kvar i boxen en stund medan vi släppte ihop Kheezo med hästarna han skulle gå med.
Det gick inte bra.. Han är ju så liten och är ranklåg. Han "gapar" ju fortfarande när han kommer nära en häst. (Även Musse fast dom ses varje dag)
Och dom hästarna som tidigare varit lägst i rank fick plötsligt luft och jagade och bet honom i rumpan. :(
Kheezo är ju så underbart snäll, han har inget ego what so ever utan vill bara att alla ska älska honom. Först fick vi ta ut en av hästarna som jagade honom och då blev det lugnt. Men sen kom en annan häst tillbaka från en ridtur och en annan gick ut för att ridas, och då jagade den sist inkoma hästen honom och bet honom i rumpan..
Men tillslut blev han så aggresig och trängde in Kheezo i hörnet så han var halvvägs inne i andra hagen så jag tog ut honom eftersom jag inte vill att han ska skada sig, eller skada någon annan om han får sån där panik.
Han var verkligen genom svettig! Stackars liten.
Någonstans innan den första hästen togs ut släppte vi in Musse i sin hage mitt emot Kheezos.
Och Kheezo gnäggade hela tiden på Musse både när han var i stallet och i hagen. Precis som "kom och rädda mig brorsan". Han var nästan på väg igenom staketet, såg ut som han tog sats och skulle hoppa över men ångra sig i sista sekund och tvärstannade millimeter innan tråden.. Hjärtat då..
Vi ställde in honom i hagen brevid Musse istället och släppte in den rang lägsta hästen på hela stället. Sedan fick Kheezos gamla bästis (över 30 år gammal) komma in där också. Men han verkade inte känna igen honom och ville inte alls umgås med honom.
Fick så ont i hjärtat när jag såg hur han verkligen försökte bli omtyckt men ingen verkade gilla honom.. Den gamla vallacken nosade lite snabbt med vände sedan rumpan till och gick iväg.
Men efter ett tag, när jag skulle ta in Kheezo stod dom faktiskt och nosade på varandra och han verkade acceptera honom. Hoppas verkligen det löser sig. Kan ju vara att han var lite stressad idag (nytt ställe, nya hästar) och hästarna ville sätta honom på plats och blev extra uppjagade av att han sprang runt och "showade"?
...
...
..
Ropar efter Musse

Musse är på väg ut..

Musse is on the way..

...

...

...

...

..


Grabbarna grus

Inlägget skrevs imorse men kunde inte blogga från mobilen då appen krånglade som vanligt...

"Då har vi börjat åka med killarna!
Det blev lite ändringar i planerna.. Jag lastade först på Musse på den vänstra sidan av transporten, medan Kheezo fick stå kvar i hagen. Allt för att göra det så "normalt" som möjligt för dom.
Sen tog jag på Kheezo på höger sida. Han krånglade lite grann eftersom han aldrig lastats på höger sida, det tog kanske 5 minuter att få på honom. Musse började kraffsa otåligt när Kheezo inte ville gå på, det var som att han sa åt Kheezo att sluta tramsa för då gick han plötsligt på! *fniss*
Sedan stod dom som två tända ljus tillsammans i transporten. Inte ett ljud har vi hört på hela resan, varken någon spark eller lättning från någons sida! (Vilket var det jag var orolig för kunde hända)
Kollade till dom tre gånger under hela resan (1-1,5 timma lång) och vi körde i 50-60 km/h hela vägen.
Den enda som såg en aning nervös ut var Musse. Men dom skötte sig som sagt exeplariskt hela vägen.
Dom älskar ju varandra och är som bröder så jag tror att dom stöttar varandra väldigt bra där bak.
Det var nog faktiskt bäst att köra dom tillsammans istället för en och en då dom troligtvis hade stressat upp sig isf..
Jaja. Vi har fortfarande tur med värdet, det är strålande sol och knappt ett moln på himmelen!
Ha en underbar dag allihopa!!

Nervös...

Godmorgon!
Här sitter jag med lite fjärilar i magen. Hästarna ska få vara ute i hagen i några timmar, det är ju sånt kanon väder ute! Känns som vilken sommar morgon som helst. Underbart!!!!
Kunde inte somna riktigt igår.. Drömde om hästarna när jag väl somnat. ;)
Nu ska jag dricka upp mitt kaffe och fixa iordning det sista.. Sen åker vi!

Ha en bra dag. Ska försöka uppdatera under dagen.


Update

Nu är allt packat och klart inför imorgon. Har bara lite kvar att göra rent och smörja, men det får bli min morgon syssla till en kopp kaffe.
Har försökt vara så neutral som möjligt i hästarnas närhet. Är ju överlycklig att dom ska få åka imorgon, men vill inte göra dom nervösa i onödan.
Jag tror att djur är ganska bra på att känna på sig om någonting inte är som det brukar..
Är lite orolig och pirrig i magen. Är ju lite av en "höns-matte" jag..
Tänker på transporten dit med Kheezo. Kommer han resa sig i transporten? Kommer han försöka krypa under bommen?
Sedan tänker jag på Musse. Kommer han bli orolig av att stå i stallet själv under tiden vi är borta med Kheezo? Vad kommer han göra? Blir galen på mig själv ibland :/
Egentligen skulle jag ju haft någon som stannade kvar hos Musse under tiden, men nu gick inte det.. Och jag måste ju åka med i transporten utifall att någonting händer, och när vi kommer fram. Kheezo är ju lite av en enmans häst och litar mest på mig..
Aja, nu lämnar jag bloggen för idag. Skriver mer imorgon bitti. Ska försöka updatera så mycket jag kan under dagen också. Datorn får nog följa med?
Fattar inte varför bilden vrider sig, nån som vet???
..
"Le"

Endast 3 dagar kvar tills tävlingen avslutas

Vill du vara med om att tävla om ett träns från Treadstone?
Reglerna är följande:
1. Kopiera bilden nedan och publicera den på din blogg eller facebook.
2. Skriv en kommentar att du är med samt en länk till inlägget du gjorde.
EXTRA CHANS ATT VINNA: Lägg upp inlägget på både Facebook och bloggen så har du extra chans att vinna. (= 2 lotter i dragningen) Men glöm då inte att skriva vad du heter på facebook...
Skriv gärna en kommentar om min blogg i inlägget = ytterligare en lott.



Tävlingen avslutas OM TRE DAGAR och vinnaren presenteras på bloggen, så håll utkik!

Redo för morgondagens avgång!

Vilket underbart väder vi haft idag!! Vaknade upp till sol och fågel kvitter, inte ett moln på himmelen.
Musse fick gå utan täcke idag till och med.
Idag har vi varit i sverige och handlat lite mer häst mat och nödvändigheter. Killarna åker ju imorgon (!!) som jag har längtat. Altså inte längtat efter att bli av med dom utan på Musses inridning, det går ju som sagt inte här då jag inte var paddock eller ridhus, och att Kheezo ska få leka av sig med jämnåriga..
När vi kom hem så körde vi sista last träningen på killarna innan morgondagens körning.
Började med Kheezo som vanligt och lät Musse stå kvar i boxen under tiden. Han måste ju stå där själv imorrn så vi kollade av lite hur han skötte det och det var inga problem.
Och Kheezo var helt okomplicerad. Gick på med en gång och lyssnade fint när jag bad honom backa ett par steg i transporten (halvvägs ut), stå still och sedan gå ända fram igen.
Då satte vi för bommen och stängde igen luckan och han kunde inte bry sig mindre.
Vi stod väl så i 5-10 minuter, sedan öppnade mamma luckan, tog bort bomen och jag lät honom stå kvar med allt öppet i någon minut innan jag backade ut honom halvvägs, gick ända fram till bomen igen, och sedan backade ut helt.
Sedan var det dags för Musse. Visste egentligen inte hur det skulle gå, jag hade liksom inga förväntningar. Men förhoppningen var ju att han skulle gå på med en gång.
Jag började med att backa honom tre steg bakåt och gå två varv runt mig, sen tog jag sats och gick in i transporten med mellanväggen vikt åt sidan. Han gick på med en gång, inga konstigheter alls.
Sedan fick han stå i någon minut innan jag backade ut honom, mamma vek in mellanväggen och satte fast den medans jag tog två varv med honom runt mig. Sedan gick vi in i transporten.
Jag såg hur förvånad han såg ut när han gick på, han märkte inte att mellanväggen var annorlunda placerad förrens han var halvvägs in i transporten. Hihi, såg verkligen rolig ut!
Han gick på ända fram, utan något bråk eller stopp. Så mamma satte dit bommen och fällde upp luckan och det var väl typ det. Stod och pratade lite och myste i 10 minuter ungefär sedan öppnade mamma bom och lucka och flyttade mellan väggen (ville se hur han skulle reagera, om han skulle slänga sig bakåt eller stå kvar lugnt) och lät honom stå stilla i 1 minut innan jag backade ut honom.
Jag är så stolt över mina killar. Så jäkla duktiga dom är!!
Speciellt Musse som jag trodde vi skulle få jobba arslet av oss med, för att få på honom på transporten och sedan få honom lätt lastad.
För det är precis det han är just nu. INGA konstigheter alls. Men jag behöver så klart åka till honom under denna månad han är borta och last träna honom för att han inte ska glömma bort hur roligt det är att gå på transporten.. *blink* Och samma sak med Kheezo naturligtvis.


..

..


Att lasta en häst (tips)

Här kommer mina bästa tips till dig som ska börja last träna din häst, eller som kanske har en svår lastad häst.
Innan du börjar hålla på med last träning med din häst så se till att alla grunderna sitter. Dvs att du kan backa honom, flytta honom sidledes och få honom att gå frammåt när du rör dig frammåt innan "linan" sträcks.
Gör han det är det ett gott tecken på att han ser dig som en ledare och du kan gå vidare till själva lastningen!
  • Ha alltid gott om tid. Ät någonting innan, gå på toaletten och sätt telefonen på ljudlös. - Se altså till att ingenting kan störa er träning.
  • Om det finns alternativ så rekomenderar jag verkligen en ljus och rymlig trailer.
  • Använd alltid en longer lina vid lastning. Sätt på dig ett par handskar också så får du bättre grepp och slipper bränn sår och dyl. (Jag använder dessutom hjälm när jag lastar Musse, säkerheten först!)
  • Försök att inte vara för många på plats, två brukar räcka. (Vill man vara fler tycker jag att dom kan gå undan, ex sätta sig i bilen under tiden) Ha också så lite rörelse kring er som möjligt. Detta för att minimera stress halten.
  • Använd dina ord väl. Prata gärna med "små bokstäver" och var varsam med att höja tonen. Använd istället ditt kroppspåk.
  • Behåll lugnet genom hela träningen. Allt för att få en så bra upplevelse för hästen som möjligt.
  • Vid varje steg fram - beröm och ge eftergift. (Lätta på linan)
  • Om hästen backar bakåt eller försöker ta sig därifrån - backa honom några steg bakåt (men lugnt) och låt honom snurra ett par varv runt dig, gå sedan med bestämda steg mot och in i transporten och tänk att han kommer gå på nu. Se det liksom framför dig.
  • Om hästen står blick stilla och bara tjurar alldeles för länge utan att röra på sig - backa honom några steg och låt honom gå ett par varv runt dig, gå sedan med bestämda steg mot och in i transporten.
Kort fattat så kan man tänka att om hästen går bort från transporten kommer han få "jobba" (dvs backa osv)
och så fort han går mot transporten, eller in så berömmer man genom att ge eftergift på linan samt med klappar, ord och även godis kan användas.

Framsteg i lastningen!!!!!

Idag har vi gjort stora framsteg med båda killarna gällande lastningen!
Vi flyttade bort trailern från gräsmattan där den stått tidigare när vi lasttränat, och ställde den på grus vägen istället.
Kheezo har vi lasttränat 4 gånger innan dagens träning då och han har ju gått på alla gånger, men han har inte velat stå kvar i transporten särkilt länge när han väl kommit ända fram utan gärna backat ut efter en liten stund, eller lämnat en hov kvar på rampen.
Han gjorde så ett par gånger idag med, men då fortsatte jag backa honom några steg och så fick han snurra ett par varv runt mig, sen på igen. Och då gick han på och stod kvar inne i transporten ända till jag valde att backa ut honom!
Jag kännde att han var mogen för att fälla in mellan väggen (den var "öppen" eller vad man ska säga) och ställa den så den ska vara.
Två försök senare så gick han på, med mellan väggen korrekt placerad, ända fram och stannade kvar tills jag bad honom gå ut!
Sedan var det Musses tur. Jag satte på honom tränset och ledde honom mot trailern. Han ville inte gå på alls.
Jag backade honom några steg och han fick gå ett varv runt mig och så försökte vi igen. Men icke sa nicke.
Kheezo stod och skrek i hagen hela tiden eftersom han inte såg vart Musse tog vägen. Så mamma fick hålla i honom medans jag gick och flyttade honom till andra hagen.
När jag kom tillbaka hade Musse bråkat lite grann, stegrat sig lite och gått vid sidan av rampen.
Och precis när jag tog linan av mamma och skulle sätta på mig hanskarna ser jag honom "hoppa" upp med båda frambenen samtidigt på rampen.
Både jag och mamma blev så snopna och bara stod och gapade.. Trodde vi skulle få stå flera timmar med honom för att ens få upp två hovar på rampen!
Sen stod han där i kanske 3 minuter och undersökte transporten, medans vi berömde honom jätte mycket och lockade på honom. Sedan gick han ända längst in!!
Oj oj oj så stolt jag är över honom. Mattes ögonsten. Såååååå duktig! Tänk er själva, vi har bara last tränat honom två gånger innan (sen han kom hit) och då har han bara satt upp en hov på rampen. Och idag gick han på under 10 minuter!!!
Vi myste lite i transporten i 5 minuter sedan fick han backa ut och gå in i stallet och äta sin lunch.

Godnatt

Tyvärr blev det ingen last träning idag med varken Musse eller Kheezo. Det har regnat hela dagen så gräsmattan är alldeles för hal att lasta ifrån.
Tog in hästarna för ryktning och mys. Sen fick dom stå med träns på i 20 respektive 5 minuter..
Själv är jag galet trött efter en hel dag med renoveringen. Ska nog gå och sova snart.
Godnatt!

Kheezo kan vid 1 års ålder..

Nu ska jag göra som alla mamma bloggare där ute gör.. Nämligen skriva vad Kheezo lärt sig och kan vid ett års ålder!
Han kan:
  • Bli borstad över hela kroppen och ansiktet
  • Ta på och av grimma utan några konstigheter
  • Bli ledd med eller utan grimskaft, även i endast grimskaft runt halsen
  • Ta på och av täcke
  • Vara ensam i stallet och boxen
  • Vara ensam i hagen när Musse är i stallet eller på en promenad
  • Stå upp bunden i stall gången
  • Stå stilla i stall gången när grimskaftet hänger runt halsen eller ner på backen
  • Ha träns på med bett
  • Kommer på inkallning i hagen
  • Sitt första trick "le"

Kärlek


En världs berömd ryttare

Ytterligare en dag med dåligt väder. Men idag regnar det! Så dagen har spenderats med renoveringen. Har lagt golv i timmar nu. Men snyggt blir det!
Usch vad jag längtar tills sommaren kommer. Längtar efter att kunna sticka ut och rida på Musse, jag hoppas paddocken är klar tills dess också. Ska bli roligt att blogga om ridning igen.. Det blir liksom lite enklare och roligare att uppdatera här, även om jag kanske inte är urusel på det nu. Men räkna med en bättre och roligare blogg i sommar!
Hittade en text ur min gamla blogg jag tänkte dela med mig av.
En av världens absolut bästa ryttare och en mycket vis man, sa en gång: "Skillnaden mellan hur jag rider och många andra är att jag aldrig försöker ändra på hästen jag rider.
Hästar kan man inte ändra på, då blir det fel. Man får aldrig se hästen i sitt esse.
Dom föds ju allihopa med sina personligheter, talanger och känslor.
Så istället för att ändra på hästen, så ändrar jag på mig själv.
Jag som ryttare kan ändra mig hur enkelt som helst eftersom det är någonting jag lärt mig och jag förstår bakgrunden till allt jag gör.
Hästen föds precis som den är, som den alltid kommer vara. Fram tills någon kommer och försöker ändra på honom till någonting han inte är."

Lastning

Här i Norge har vi haft en blåsig eftermiddag. Musse har fått last träna lite idag. Tror ni han gick på?
Nej.. Men han gick upp med en hov så vi avslutade där.
Imorgon blir det nya tag. Då kör vi två hovar.. He he.
Skulle egentligen lasta på Kheezo också, men när vi var klara med Musse blåste det så jäkla mycket att han fick komma in i stallet istället. Vi tränade lite "le" istället, han är så duktig lill killen.
Just ja, han fick en kli matta igår som mamma satte upp åt honom idag. Han åker ju kana längs väggarna när han vill klia sig. Ska ut snart och se om han listat ut vad man kan ha den till.. Tänkte att jag skulle rykta och tränsa båda två också.
..
..
..

Hööks

Lite mitt i natten bloggning då..
Idag har jag varit med mamma i Lilletrøm och kollat på lite grejer till renoveringen.
Killarna behövde varsitt fleece täcke, så vi åkte förbi Hööks och hittade två likadana i grönt. Dom blev jätte fina i dom! Gjorde ett stopp på felleköpet också och köpte mineral-godis-slick till killarna också. Blev äppel smak den här gången. Och OM dom blev glada för det?
Fick med oss en vatten och ler avvisande kräm som man smetar på benen också, så det fick dom på sin innan jag nattade dom..
Blev en bikini till mig också eftersom jag åker till Egypten snart.. Så ännu en dag och pengar senderade på nödvändigheter.
Kheezo fastnade med grimman i en grej utanför boxen idag.. Som tur är så blev han lugn så fort jag tog tag i honom och sa åt honom att vara lugn. Han litar på mig iaf, det värmer vill jag lova!
Så jag lyckades få loss honom snabbt.
Nu måste jag sova.
Musse slängde sig på sin slick sten på en gång han...

Och vem var det som sa att mina hästar inte avgudar varandra?

Kollade lite undrandes på sitt täcke efter han sett Kheezo i likadant.. hihi

..

..

Kheezo visar stolt upp sitt "leende"

Gårdagens pojkar och inköp

Igår åkte vi till sverige för att handla mat till hela familjen. Hästarna fick ny pellets och lussern, hundarna och katten fick sin mat och vi fck ett fyllt kylskåp. Score!
Kheezo fick en ny lädergrimma också, jag köpte två dressyr spön (skit biliga, 45 kronor styck!) ja det blev mycket bra och nödvändigt för pengarna.
Hagarna är så tråkiga just nu! Fyy. Lera lera och ännu mer lera! Hoppas killarna får komma iväg snart så dom får lite större och finare hagar.. Inte långt kvar nu.
..
..
Gamla lädergrimman
Kheezo kunde inte stå still igår så den här bilden får duga... Nya grimman

Dressyr spöna.. Det blåa matchas sen till Musses fin fina benskydd från VenTech!

Bra sadel märken?

Vad har du för sadel på din häst?
Jag har en Karl Niedersüss dressyr och en Passier Hannover hopp som jag kommer använda på Musse när han är färdig inriden. Fram tills dess använder jag en Thornwood som är väldigt lätt och delvis syntet.

Treadstone tävlingen - extra chanser

Godmorgon!
Vill påminna om att man kan få fler "lotter" om man lägger ut bilden och länken via sin facebook sida, men även andra sidor som bilddagboken etc går bra.
Skriver man dessutom en liten rad om min blogg = ytterligare en lott.
Den 1/5 avslutas tävlingen och vinnaren presenteras på bloggen.
Man kan med andra ord som vinnare även få en länkning här om man vill det.

Turkos



Lyx vs budget

VenTech elite sport vs Pegasus airboots

Hopp och dressyr schabrak av märket Lamicell


Lyx vs budget

Vill man ta ut svängarna ytterligare finns det ett matchande läder träns


Bloggdesign mot benskydd? Helt nya

Det här med att designa bloggen är en hel vetenskap! Och det går mig verkligen på nerverna att inte vara duktig på någonting jag tar mig an.. Så jag vänder mig nu till er!
Finns det någon vänlig själ som är duktig på detta och har lust att göra en blogg design till mig??
Har ett par bruna benskydd i strl M,  som fortfarande är helt oanvända. Skulle sälja dom för jag gillar inte brunt på Musse. Men sen kom jag på att jag kan muta någon att fixa min blogg mot dom istället.. ;)
Jag gillar verkligen designen jag har nu.. Men det är en gratis design som andra har. Vill ha den lite mer exklusiv än så.
Vill att den går i samma färger och liknar den jag har nu i menyer och sånt..
Maila mig på [email protected] om du är intresserad!






Blä. Tjock

Har precis tryck i mig tre cupcakes... Jag som åker till Egypten om mindre än en månad!!
Nej, det blir en lång runda på löp bandet ikväll.

OMG!!! Trick träning, NH, Akademisk ridkonst

Hittade av en ren slump ett klipp av en svensk tjej som trick tränar sin häst, när jag la in min video på Kheezo nyss.
Ni måste kolla in klippet!! Helt sanslöst duktig. Hon rider altså sin 5 åriga connemara hingst utan varken sadel eller träns i öppna, sluta han stegrar på kommando med och utan henne på rygg och mycket mer...
Länk till hennes hemsida: http://www.horse-vision.se

Big brother

Har precis kommit ikapp med alla avsnitten jag missat av Big brother inför livet ikväll. Spännande..
Ute är det alldeles grått och tråkigt. Men tappar liksom lusten till att göra någonting sådana här dagar.
Det blir en kopp kaffe efter en mysig pannkaks frukost (lunch) och sedan tar jag tag i det sista som ska målas i rummet.
Det blir "äggskals rosa" väggar med en tapet vägg i liknande färg och pärlemo blommor på. Kommer bli jätte fint!

God morgon

Är så stolt över mina killar! Har varit ute och pussat på dom i hagen precis. Nu blir det Big brother....

Dagen i text och bilder

Idag kom Marie förbi och umgicks lite i stallet. Vi borstade Kheezo tillsammans, sedan last tränade jag honom i ca 10-15 minuter. Sen fick han gå in och mysa i boxen medans vi ryktade Musse.
Tog fram lillens träns och tränsade honom för första gången! Han var jätte duktig!!
Han verkade inte tycka det var farligt alls, han har ju sett Musse ha det på sig. Tog av honom det efter ca 5 minuter och berömde och gav en bit morot.
Tänkte tränsa Musse efter det, men han var inte på humör för att sammarbeta med mig.. Så jag fick ta rep grimman och ha den under.. Sedan fick han stå med det på sig i boxen ett tag. Och busfrö som han är smet han ut i gången.. Så jag passade på att sätta på tyglarna för första gången. (har bara haft longer lina tidigare)
Tog några lätta tygel tag och använde handen som skänkel.. Kan meddela att jag har en skänkel känslig häst.
Kommer nog inte ha problem att få fram honom iaf!
...
Aaaaw... <3
..

Kheezos första trick träning!

Ni som följer min blogg vet att Kheezo fyllde 1 år i söndags.
Idag hade vi vår första trick träning!
Jag lärde honom att flema, eller "le" på kommando.
Men hur gjorde jag då?
Jo, jag petade lite lätt ovanpå mulen samtidigt som jag sa "le" och på tredje försöket så flemade han!
Sedan gjorde jag det några gånger och berömde med rösten, klappar och en bit morot.
Min duktiga älskling <3



Mer information om lotterihästen Czardaz från Göteborg horse show

Fann denna text på deras egna hemsida, men jag kan verkligen inte säga att jag är övertygad..

Många hör av sig till Göteborg Horse Show varje år och undrar hur om någon ser till att Lotterihästen får det bra hos sin nya ägare. Det är något som Bo Slättsjö kan berätta mer om.

- Vi följer upp noggrannt vad som händer med hästen. Den ska inte må dåligt, men det går bra för den i de allra flesta fall.

- Efter tävlingarnas slut åker hästen tillbaka till Bollerup, där den underhålls och fortsätter sin utbildning. Jag stämmer också träff med lotterivinnaren, då jag förhör mej om hur deras möjligheter ser ut för att ha hand om en häst.

- Jag kan aldrig säja nej till att överlämna hästen, men jag kan rekommendera att den stannar på Bollerup ett tag för att fortsätta sin utbildning, eller att vi hjälper till med en försäljning. Ackordshäststiftelsen har också möjlighet att köpa hästen om ägaren inte kan behålla den.

Men det uttalandet kan jag bara konstatera att hästen absolut kan hamna i fel händer.
Visst så kollar dom till hästen då och då, men hur ska dom se vad som händer bakom stängda dörrar så att säga?
Dom kan ju, enligt dom själva inte säga nej till att överlämna hästen.

Dessutom är det ju inte med alla människor en häst "klickar" med eller tycker om.
Är fortfarande EMOT detta. Tycker det är helt sanslöst! Lotta ut pengar, en bil eller en häst transport.
Men INTE ETT DJUR!


Musse som nyfödd

Hittade den här underbara bilden på Musse och hans mamma Noblissima som nyfödd som jag fick av Musses uppfödare. Den blev månadens bild september 2009 på SAHF. Älskar den. Ska nog printa ut den och rama in den.

Funderar på att kanske lämna in den till någon som kan göra en tavla, altså målning inte skiss. Skulle vara riktigt häftigt att få den i "olje målning".. Skulle det gå? Hm, det tål att funderas på.

Någon duktig som bemästrar denna talang? Maila mig på [email protected]

Foto: Anette Johansson


Lotterihästen 2012 Czardaz! - Ursäkta?

Ursäkta mig om jag är sen med informationen.. Men Göteborg horse show LOTTAR ut hästar varje år och har tydligen gjort det i 37 år!
Förlåt mig om jag låter som en moral tant, men man LOTTAR FAN INTE UT ETT DJUR som kan hamna hos precis vem som helst! Bara man har köpt en lott... Utan några som helst upplysningar eller kontroller om vinst dragaren? VAFAN.
Ska dom inte vara djur vänner dom som anordnar en horse show? Tänk om den som köpt en futtig liten lott och vunnit hästen inte har råd att t.ex ge hästen mat, men inte vill eller kan sälja den sen?
Tänk om den hamnar hos någon som är elak eller rent utav en djurmisshandlare, eller som inte kan sköta hästen som den ska?
Jag säger inte att man kan veta om en människa är snäll eller inte slår sina djur genom en försäljning. Men då är det iaf pengar inblandade, och även om man inte kan dra alla över en kam, så är människor över lag mer rädda om dyra saker och djur än billigt och gratis.
Kan göra en dum jämförelse med exempelvis bilar. En dyr bil, eller en bil man iaf själv betalat för är man rädd om och sköter oljebyten etc. Medans en bil man fått gratis eller fått till vrak pris kan man sladda lite extra med, och hoppa över nåt oljebyte då och då...
Jesus kristus. Det här är SVERIGE 2012, vet vi inte bättre än så vid det här laget?
Nej, jag är HELT emot detta!
Försök inte ens övertala mig nåt annat.

Tävla om ett kvalitéts TRÄNS

Vill du vara med om att tävla om ett träns från Treadstone?  Färgen är "Tan" (Mörk brun) och har vadderat nackstöd samt kring nosen.
Reglerna är följande:
1. Kopiera bilden nedan och publicera den på din blogg eller facebook.
2. Skriv en kommentar att du är med samt en länk till inlägget du gjorde.
EXTRA CHANS ATT VINNA: Lägg upp inlägget på både Facebook och bloggen så har du extra chans att vinna. (= 2 lotter i dragningen) Men glöm då inte att skriva vad du heter på facebook...
Skriv gärna en kommentar om min blogg i inlägget = ytterligare en lott.



Tävlingen avslutas 1/5 och vinnaren presenteras på bloggen, så håll utkik!

godnatt

Har precis kollat klart på "Get him too Greek" med Russel Brand, som jag förövrigt har sett så många gånger. Tycker den är hysterisk rolig!
Ligger nerbäddad i sängen och tänkte bara svara på några kommentarer innan jag somnar.
Fick några väl användbara tips angående Musses "hålla i allt-period" och hur bevara topparna på manen. Det rekomenderas tib-horse pälsglans för man och svans för att minska slitaget och hålla håret välskött och fint. Det märket ska jag definitivt prova!
Och att jag ska försöka spänna grimman ännu mer på Kheezo.. Ska se om det går mer, är väldigt noga med sånt, den sitter ganska tight faktiskt.
Lädergrimma använder jag så klart alltid när hästarna körs eller binds fast. Bytte inte till den eftersom jag inte stänger om honom än.. Men ska nog börja använda läder oavsett om jag stänger eller inte, tror inte den glider av lika lätt som nylon grimman? Tusen tack för hjälpen :)

Godnatt!

Angående ridbyxorna...

Någon ville veta vilket märke mina röda ridbyxor med mocca kommer ifrån och vad dom kostade..
Märket heter B//VERTIGO modellen minns jag inte just nu.. Googla efter modell och pris ;)

Dagens shopping tips - grand-prix.se

Pigga upp outfiten på din häst med ett par neopren boots i underbara vår färger.
119 kronor
Klicka på bild för att komma till hemsidan
Dressyr "distans pinne" med inbyggt klick knapp - 2 i 1!
75 kronor


"I got you"

Musse har kommit in i en period där han måste ha någonting i munnen.. Hela tiden.
Så fårt han får hålla i någonting är han nöjd.
Det kan verkligen vara vad som helst. En pinne, en hink, sop kvasten, Kheezos täcke... Bild bevis.
Givetvis så får han inte det och blir tillsagd med en gång om han tar tag i Kheezos täcke eller min jacka eller tröja.
Men det börjar bli ett betéende och det är inte bra! Jag har sagt till en gång ordentligt (enligt mig) men jag tror inte på, och är väldigt emot att slå eller bråka allt för mycket med honom hela tiden.
Musse är hingst och detta är ett typiskt hingst betéende och jag har varit med om det förr. Det är bara det att då har det funkat att säga till en gång - ordentligt. Sen är det inget mer med det. Men Musse är den absolut busigaste och bestämda herre jag haft! Vad ska man göra?
Köpa anti bit spray och spraya på allt tills han slutar??
Tacksam för tips..
Altså han biter ju inte på det sättet at han hugger, utan han biter i jackor för att "hålla i". Han tycker att det är han som bestämmer och gör så exempelvis om jag tar tag i sidan på grimman och håller i. Då ska han också hålla i mig.

..

Nöjd kille!

Dagens lastning - Kheezo (Video)

Ställde kameran på trappan och gick och hämtade Kheezo från hagen för last träning.
Han gick på trailern med en gång. Berömde i massor så klart. Backade ut honom och gick in igen och så upprepade jag några gånger. Sedan hände någonting i transporten.. Han satte ner huvudet under bommen och jag tänkte direkt att han skulle slå i huvudet, så jag satte armen under bommen sekunden innan han slog upp huvudet. Men då gled grimman av istället! Han backade ut ur transporten och min första reflex var att ta tag runt halsen på honom för att försöka förhindra att ha en lös häst springandes på gården och ut på vägen... Det var det enda jag såg framför mig. Min älskling överkörd! Lyckades filma allting, lägger nog upp den sen. För nu när jag tittar på den så ser det ut som jag attackerar honom, jag liksom hoppar på honom. Det är mig han springer ifrån.. Inte just för att han är lös.. Jag skrattar så jag får ont i magen. Så kul det ser ut!
Han sprang bara några varv runt gården och jag, fort in i transporten för att hämta mat hinken. Några sekunder senare står jag, helt skakig i både armar och ben och hjärtat i halsgropen, med en longerlina runt halsen i ena handen, hinken i andra och försöker knäppa upp grimman så han inte skulle springa iväg igen!! (med typ den tredje om jag haft någon)
PHUUU. Tur att man är van att hålla nerverna i styr i stundens hetta iaf, men när jag väl fick fast honom kunde jag knappt stå upp.. Usch. Vill inte ha en överkörd häst tack!! Jag skulle fan dö då.
Tips på bra grimmor som inte glider så lätt över huvudet om man fastnar??


Ignorera dörren på boden.. Den lostnade i stormen som var

Happie Surprice

Min första egna ponny hette Happie Surprice, aka "Papphammar" e.Simberg Spinner ee. Coach Coch Target och var 1,5 år när jag fick honom.
Han var en busig liten häst med mycket krut i.
Jag började rida in honom när han var 3 med mamma till hjälp då han stegrade sig så mycket att han en gång tom välte runt..
Sedan skickades han på inridning och jag hade växt om honom lite.. Han var ju bara B-ponny. Ca 127 cm då. Men jag red honom lite endå, varvandes med min maxade C-ponny hingst Valentin Bell.
Jag lärde honom stegra på kommando, han var med på hopp träningar men reds mest i skogen på den tiden eftersom jag som sagt var, hade växt om honom då. Han och Bell var bästa kompisar och delade tom hage. (Bell kunde inte gå ihop med någon annan än Happie)
Sedan såldes han till en tjej i Eskilstuna, där vi skrev i kontraktet att han inte fick säljas, utan då skulle köpas tillbaka av oss, och absolut inte till en hästhandlare.
Jag åkte förbi en gång och hälsade på honom en kort tid senare. Han stod i sjukhus hagen och hade hunnit skadat sig redan då.. Och han hade hunnit bli jätte ljus, nästan vit. Han kännde igen mig, det värmde faktiskt.
Ca ett år senare får vi veta att hon struntat i kontraket och sålt honom till en häst handlare nere i skåne, utan att ens kontakta oss.. Fyy vad arg jag blev. Jäkla unge, och föräldrarna då som begick kontrakts brott!!
Sedan följde jag honom på nätet, såg att han blev en duktig hopp ponny, vilket vi redan visste från början. men för ett par år sedan slutade tävlingsresultaten att komma in..
Idag uppdaterade Patricia som blogg och berättade att hon fått kontakt med hennes gamla ponnys nuvarande ägare och jag fick en klump i magen.. Började söka efter senaste ägaren till Happie och fann en liten tjej i Kvicksund som verkade haft honom senast.
Mamma fick ringa och höra vart han tagit vägen, och tydligen fick han dessvärre tas bort för 2,5 år sedan.. Han var slut i benen och var med om en olycka i hagen under tiden han bara fick "vara"... Så, han finns tyvärr inte längre.
Har alltid velat köpa tillbaka honom som gammal och ha honom så han bara fick gå. Men tjejen vi sålde honom till hade under ett års tid redan lyckats rida sönder honom. Sedan tävlades han av en tjej nere i Ängelholm. Jag antar att hon inte gjorde skadorna bättre av att tävla och träna honom i den mån hon gjorde.
Så.. Nu är jag ledsen.

Video lånad från darios.se

Visserligen är musiken inklippt, men tyckte hela videon var klockren. Tror jag fällde en liten tår.. ;)

Inspiration till hundra!

 


Lika som bär

Erkänn att Kheezo är slående lik Sid från Ice Age på den här bilden??

Ny klippt Musse

Nu blir väl somliga av er arab älskare galna på mig.. Men jag har "toppat" Musses man och pannlugg. Vad tycks? Nu är manen lite tillruffsad på bilden nedan och ser ut som den är ojämn.. Men det är den inte.
Använder en speciell man kam med rakblad i, för jag tycker det är fult med rak klippta manar och pannlugg om det inte är en liten ponny förstås.. Då kan det vara sött. (Väldigt få passar i det iaf enligt mig)
Han hade väldigt lång man och pannlugg, men efter allt rullande i lera så har manen torkats ut och blivit tunnare och tunnare i topparna. Vilket messt gjorde att han såg ovårdad ut. Och det är han inte för fem öre!
Så bort med en decimeter! Nu ska jag ta vara på topparna ordentligt. Skölja ur den så fort den är lerig och använda silicon droppar varje dag.
Annars är jag noga med att ta bort lera med fingrarna och bara använda mjuka borstar till manen och massor av balsam spray.
Jag vet inte vad man mer kan göra.. Finns det någon slags olja eller liknande man kan ha till häst man?? Är tacksam för alla tips jag kan få!

Gårdagens aktivitet för Musse

Gick ut på att han skulle vistas kring transporten med lugn sinnes stämning. Gärna nosa på den och vara lite nyfiken.
Nu när vi har egen trailer som står på gården, och gårdagens framgång med Kheezo, känner jag att jag vill ta det lugnt med last träningen för Musses del. Han är ju arab, och dessutom 3 år, och blir lätt uppstressad av nya saker.
Och i förrigår när jag tog ut honom för att titta på trailern blev han ju minst sagt uppstressad.. Som jag sa, så kan man tro att han fått en massa havre och kraft den dagen. För han var som en bomb som exploderade!
Men igår gick det mycket bättre.
Mamma mailade med Musses uppfödare som kom med några bra tips som jag även använde på Kheezo igår.
Jag tog lite strö från Musses box och la det i tralern ganska långt bak, eftersom den luktar ny annars. Och vips så gick Kheezo på. Och Musse blev genast lite nyfiken och luktade på rampen! Tack Anette!
Jag har visserligen hört det förr, men hade inte alls det i tankarna eftersom det var så många år sedan jag lastade en svår lastad häst..
Tillbaka till Musse då. Som sagt, tanken var inte att försöka lasta på honom. Utan min tanke är att göra detta varje dag nu, och ta det steget längre för varje gång.
Jag kommer inte vara inställd på att han ska gå på transporten, utan bara välja sig vid den och tycka att den är intressant och helt okej att vara vid! (och så småning om i)
"Ska jag åka härifrån matte?" Typ.. haha

...

..

"Jag tänker inte!"

"Fast lite spännande var den ju..."

..

"Vad vill ni egentligen??"

"Hmm. Vad luktar det här då?"

"Vaa? Luktar som mig.."

"Det är nåt skummt med det här.. Matte??"

"Vad gör du där nu då??"

"Okej, lite nyfiken är jag allt vad ni håller på med.."

"Verkar som att brorsan varit här också..."

"Ska jag åka.. ska jag inte?"

...

"Katten är ju roligare att titta på än det här..."

"Luktar väl lite till då så jag slipper det här nån gång.. Verkar ju vara det dom vill"



Gårdagens last träning..

Gick hur bra som helst!! Jag gick ut ensam igår och hämtade Kheezo, tog med mig en hink pellets och morötter och gick mot transporten. Han gick väl lite motvilligt med mot transporten efter några studs 15 meter ifrån.. Men sen gickhan på nästan hela vägen fram (saknades ett steg) på tredje försöket! Under 3 minuter var han lastad och klar. Duktiga killen <3
Berömde honom jätte mycket och gav en morot och såg verkligen hur roligt han plötsligt tyckte det var. Backade ut honom, berömde igen en massa för att ta sats och ta en runda till. Gick verkligen super!!
Sedan gick jag och knackade på fönstret och bad mamma komma ut. Gick tillbaka till transporten och ställde mig på rampen för att invänta henne och visa. Då går rackar ungen förbi mig IN I TRANSPORTEN!! Haha.
Jag blir såååå glad! Älskade älskade unge <3<3<3
Här är vi på väg in i transporten. Notera att hinken står längst fram..

Tar upp hinken för att locka fram honom ett till steg.

Wihooo. Någon centimeter kvar bara..

Står kvar någon minut så han får vänja sig och lukta lite..

Och sen backar vi ut

..

Duuuuktig kille! Och så godis på det <3

Real housewives....

Har precis kollat på Real housewives D.C the reunion och vet inte vad jag tycker om det..
Tycker dom är otrevliga och rent ut sagt elaka mot varandra, håller på med skol fasoner.. Ni vet 4 mot 1 mobbning.
Visserligen har dom väl lite rätt, men oavsett ger det ingen rätt att vara elak och mobbas.
Nä. Fy för såna människor. Allt för PR va?
Nu ska jag fortsätta måla taket på ovanvåningen. Sen blir det last träning med Kheezo och en promenad med Musse. Vädret är väl inte underbart, men det är inte katastrof heller!
Återkommer med lastningsresultatet senare.....

Glad tjej!

Är så glad idag. Känns bra att det rullar på och allt är klart inför sommaren och inridningen.
Grunderna sitter, utrustningen är komplett, Kheezo har plats på sommarbete med andra hästar och en 1 åring han kan leka med, jag behöver inte bekymmra mig om trailer, kan last träna innan killarna ska iväg. Jag själv får lite semester, även om jag lika gärna kan vara utan den så kan det vara skönt att få sova ut om man känner för det, åka hem till Stockholm i några dagar, och åker snart till Egypten och bara får vara med min kärlek. Samla på mig lite ny och fräsch energi och få lite färg på kroppen dessutom!
Livet är bra underbart ibland.
P.s Glöm inte att anmäla er i tävligen om ett sprillans nytt dressyr träns. Inte länge kvar nu och vem vill inte ha ett nytt träns så säg? Ni är flera hundra som inte anmält er.. Misstänker att många av er har häst. Jag menar, så jobbigt kan det ju inte vara?

Last träning med Kheezo

Gick helt okej. Över förväntan faktiskt.
Jag hade räknat med att han inte skulle vara lika lätt lastad som sist eftersom han inte blivit lastad på ett tag. Och dessutom har Musse här på gården som han älskar så mycket.
Dom gångerna han har blivit lastad har han ju kommit till ett nytt ställe, det är väl det han kommer ihåg och tror ska hända nu med.
Men vi tog det lugnt. Stressade honom inte, utan lockade med lite äpplen och morötter. När vi hade hållt på ett tag och han gått på så pass mycket att han bara hade en meter kvar så backade jag ut honom, berömde och släppte ut honom i hagen igen. Så tummen upp!
Nu blir det last träning minst 4 ggr/ vecka.
Tog ut Musse så han skulle få titta lite på trailern. Tänkte inte ge mig på att börja last träna honom eftersom det är så sent redan. Han dummade sig lite för jag protesterade lite när han skulle äta hela tiden. Hmm.. Man kan nästan tro att han fått 3 kg havre idag. Jag tror vår känslorna börjar spira och energin bara byggs upp mer och mer.
Måste verkligen börja longera honom igen. Vet bara inte vart just nu. Fan.
Grannen ska ju göra paddock precis brevid vår tomt. Men det blir inte förrens till sommaren.. Altså efter inridningen.
Aja. Haft en bra dag iaf. Kheezo fick sitt bett idag också. Men det får vänta lite. Vill inte last träna OCH träns träna på samma gång. Känner att det kanske blir lite mycket intryck på honom. Så lastningen först. När den sitter så börjar jag tränsa honom.
Kheezo får syn på trailern..

..

..

Böckmann

Precis som igår säger jag.. Phu. Skönt att vara hemma!
Har haft en händelse rik dag idag.
Det började med att vi skulle hämta hö, så mamma ringde till grannen för att låna hennes trailer.
Det gick bra. Hon berättade att hon skulle sälja den och vi började spåna i hur det skulle vara att ha en egen trailer på gården.. Hur enkelt det skulle vara att last träna hästarna.. Hur enkelt det skulle vara att hämta spån.. Hur enkelt det skulle vara att kunna köra bort alla plankor och skit som ska kastas efter renoveringen.. Hur enkelt allt skulle vara om vi bara hade en egen trailer och inte behöver låna och hyra hela tiden.
Ja, vad ska jag säga. Men min mamma och jag måste nog vara några av världens största impulsiva människor.. För en timma senare hade vi köpt en. Två timmar senare var vi iväg för att hämta hem den. Och fyra timmar senare stod den på gården. Och fem timmar senare last tränade vi Kheezo!
Ekipaget :)



Nytt i garderoben


Dagens bravader

Phu! Har varit igång här hela dagen.
Gick upp tidigt och fodrade hästarna, sprayade hovar (med skydd mot lera etc) och tog ut dom i hagen.
Sedan kastade vi oss i bilen för att handla det sista till hästarna innan dom åker iväg.
Det som stod på listan var:
  • Vanlig svart nosgrimma till Musses träns
  • Vanligt två delat bett till Musse
  • Rid benlindor till Musse
  • Hårda ben skydd till Musse
  • Hingst kedja i läder med ögla på till Musse
  • Godis slick till båda hästarna
Kom hem med... :
  • Svart träns till Musse
  • Vanligt två delat bett till Musse
  • Mjuka benskydd till Musse
  • Hingst kedja i läder med ögla till Musse
  • Western grimma till Musse
  • Godis slick i morots smak till båda hästarna
  • Träns till Kheezo
  • Rykt borste till Musse
  • Lind underlägg
  • Ridbyxor till mig
  • T-shirt till mig
  • Sommar ridhandskar till mig
Hmm.. Spårade ur lite med andra ord.
Men nu är vi redo för allt som skall komma iaf!
Förutom ett bett till Kheezo då. Tänkte faktiskt introducera tränset för honom lite lätt nu innan sommarbetet.
Tog fram musses äppel bett igår och visade honom. Först tyckte han det var otäckt tills jag stoppade bettet i min mun och tuggade och sa "mmmm vad gott" då skulle han promt också ha det i munnen. Ha ha goa snutt. Stoppade inte in det helt, han fick smaka lite på det bara. Och idag fick han se när Musse hade sitt träns på sig.
Så när jag satte på honom sitt nya träns (utan bett än så länge) såg han så stolt ut. <3
Musse mannekängar med nya fina grimman och benskydd
..

..

Läckert träns med svart lack på nos och pann band

..

Snyggve undrar vad Kheezo gör för nåt <3

Gosh. Så snyggt träns han fick idag!

Musse pussar lille bror

Och Kheezo pussas tillbaka

...

Tror Musse tyckte Kheezos träns va snyggare än hans... ;)

"Men tro inte att du får det utan en fight" ;)

Här är tränset jag lottar ut! Glöm inte att anmäla dig om du vill ha en chans på denna snygging.

Vill du vara med om att tävla om ett kvalitéts träns från Treadstone?  Färgen är "Tan" (Mörk brun) och har vadderat nackstöd samt kring nosen.
Reglerna är följande:
1 Kopiera bilden nedan med hästen på och publicera den på din blogg eller facebook.
2 Skriv en kommentar att du är med samt en länk till inlägget du gjorde.
Tips: Lägg upp inlägget på både Facebook och bloggen så har du extra chans att vinna. (= 2 lotter i dragningen) Men glöm då inte att skriva vad du heter på facebook...

Tävlingen avslutas 1/5!


Kheezo bomb...

Kheezo har varit jätte glad idag. Gick ut till hagen med lite godis och sjöng för honom. Sedan busade vi en stund och myste en massa. Självklart myste jag även med Musse. Men idag är det Kheezos stora dag!
Jag är lite töntig sådär. Även om hästarna inte förstår det, så gör ju jag det!
Mamma knäppte täcket för långt in imorse.. Märkte inte det förrens lite senare så han gick med rumpan bar där ett tag! ;)

...

..

..

..

..

..

Kheezo har upptäckt det skojjiga i pinnar.. Storebror inspirerar ;)

..

Puss mitt hjärta..



Idag är Kheezos 1 års dag!!! <3<3<3

Ja, må han leva!
Ja, må han leva!
Ja, må han leva uti hundrade år!
Javisst ska han leva!
Javisst ska han leva!
Javisst ska han leva uti hundrade år!

Och när han har levat
Och när han har levat
Och när han har levat uti hundrade år!
Ja, då ska han skjutas
Ja, då ska han skjutas
Ja, då ska han skjutas på en skottkärra fram!


ALDRIG!

Ja idag är Kheezos stora dag. Han ska få morot och äppel tårta ikväll och en liten cupcake tänkte jag..
Det är så roligt det här. Jag har aldrig fått vara med så här tidigt.. Min första häst var 1,5 år när jag fick honom.
Men Kheezo var ju bara 8 månader! Det är väldigt litet!! Han var precis avväljd från sin mamma när vi hämtade honom.
Min fina lilla, underbara, älskade UNGE! Kan inte få nog!! Någonsin.
Jag älskar mina hästar mest av allt i hela världen och kommer alltid göra allt för dom. Allt!

Idag är det dags för Kheezos första tränsning tänkte jag. Måste leta upp det där ponny tränset jag råkade köpa fel till Musse när jag precis köpt honom.. Undrar vart jag kan ha lagt det någonstans...
Men innan dess ska det målas tak i mitt rum.. När det är klart så blir det hästar för heeeela slanten. <3
Vad ska ni hitta på idag?

Darios.se

Jag läser Tyras blogg, Darios.se varje dag. Man finner väldigt mycket skoj där faktiskt..
Hon bloggade om denna söta lilla ponny. Men är den inte skrämmande lik en Kinesisk nakenhund i häst format? X)
Bilder lånade från Darios.se och Flickr.com

Dagen i bilder och text

Sorry för dålig uppdatering idag. Haft sån huvudvärk mest hela dagen.. Men har hunnit med att städa stallet och pysslat med hästarna.
Dom har fått ny mat också. Har ökat på Kheezos pellets med 1 kg till/ dag.. Han fick 3 kg/ dag förut, men växte alldeles för fort på det då och fick "klumpiga" ben... Så efter råd frågning bestämde jag mig för att plocka bort ett kilo om dagen. Men nu har vi nytt hösilage som visserligen är bra men det är inte tillräckligt med proteiner etc. så han har gått ner ganska mycket i vikt. Men nu är vi tillbaka på 3 kg/dag igen som sagt. Ska prova det några veckor och hålla koll på honom under tiden och se om det blir bättre den här gången. Sisst så rörde han sig inte så mycket ute i hagen för det var så halt. Nu springer han väldigt mycket så, håll tummarna! :)
Annars har det inte hänt så mycket. Borstade lera tills fingrarna blödde (typ) och fotat hästarna och vår nya stall katt. Tror han trivs hos oss! <3
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

Var med och tävla om ett dressyr träns du med!

Vill du vara med om att tävla om ett kvalitéts träns från Treadstone?  Färgen är "Tan" (Mörk brun) och har vadderat nackstöd samt kring nosen.
Reglerna är följande:
1 Kopiera bilden ovan och publicera den på din blogg.
2 Skriv en kommentar att du är med samt en länk till inlägget du gjorde.
3 Ingen blogg? Lägg upp den på Facebook istället!
Tips: Lägg upp inlägget på både Facebook och bloggen så har du extra chans att vinna. (= 2 lotter i dragningen) Men glöm då inte att skriva vad du heter på facebook...

Tävlingen avslutas 1/5!


(Klicka för att förstora)

Synsam modell??

Altså kolla min ett åring! Snällare häst får man fan leta efter!!!!

Mys stund

Medans Musse ser ut så här när han blir kliad så räcker det att bli borstad för att Kheezo ska se ut så här:

 

...

..

..

..

..

..


Gnägg

Mamma gjorde mig sällskap i stallet ikväll. Vi borstade av varsin häst och myste lite med dom.
Sen kom jag på en brilliant idé att ladda ner olika djur läten till mobilen.
Musse var bomb säker på att det var en häst i telefonen.. Ha ha!
..
<3

Skin skin som den sol du är...

Att få en skimmel att blänka är inte det lättaste. Men min skimmel skiner som en sol!
..
Ser lite ut som en kamel när han blir kliad ;)
Min skatt <3

Hackamore - Är ni för eller emot?

Några undrade varför jag är emot hackamore och det tänkte jag faktiskt ta och svara på såhär på morgon kvisten..
Jo såhär är det.. Jag är egentligen inte emot själva hackamoret i sig. Men jag vet hur många människor det finns där ute som inte kan hantera varken ett bett eller hackamore som man ska. Det slits och dras i "munnen" och är allmänt hårda i handen.
Ett hackamore är väldigt skarpt, det trycker emot nosryggen och tunna partier i underkäken. Det kan med rätt kraft och felplacerat faktiskt bryta av nosryggen, men även påverka på andra sätt. En ryttare som inte har 100% koll på vad den gör och inte är fjäder lätt i handen ska altså inte använda detta sk "bett".
Man har hört mardröms historier om hästar som faktiskt fått nosryggen bruten och det har gjort mig väldigt ifrågasättandes utav användandet av detta bett!
Jag tycker att om man inte kan hantera en häst med ett vanligt bett, fins ju olika orsaker till det, så tycker jag att man ska först och främst göra en grundlig koll och ta reda på den riktiga orsaken till detta.
Kolla mun och tänder, hur ryttaren beter sig med sina hjälper och händer, osv. Sen ta det utifrån det.
Men ett hackamore tycker jag ska vara den absolut sista lösningen om ingenting annat hjälper, och då ska det vara en RUTINERAD ryttare som vet vad den håller på med som använder det..
Tänk bara i hoppningen, hur fel det kan gå om man inte lättar på handen ordentligt!
Kort förklaring: Jag är inte emot "bettet" i sig, utan ryttare som inte kan hantera det!

Dagens pollar

Idag har vi haft lite finare väder än.. ja, känns som evigheter sen! Men är nog bara en vecka.. Hah.
Såå jag passade på att vara ute och busa med hästarna och fota dom lite.
Jag tror jag har lokaliserat Musses dåliga humör och trots också.. Trodde bara att det var vädret, men tror att han har saknat mig lite!
Mina hästar är ganska bortskämda.. Är ute och umgås och busar med dom varje dag i hagen, men har liksom inte haft någon lust när det regnat och varit så tråkigt väder.
Idag var han på strålande humör efter att jag varit ute och busat lite med dom. Jeeej. Saknat min underbara <3
..
..
..
..
..
...

Nya fötter?

Idag kommer hovslagarn hit och ska verka killarna igen.
Min mamma är så rolig ibland. Hon brukar alltid säga till Musse dagen innan hovslagaren kommer att "imorgon ska du få nya fötter" Ha ha.
Nej han ska allt få behålla sina fötter.. Men han ska få manikyr/ pedikyr!

Jag är med och tävlar!

Klicka på bilden för att vara med du också


Glöm inte att vara med i utlottningen om ett kvalitéts träns! - Helt gratis

Vill du vara med om att tävla om ett kvalitéts träns från Treadstone?  Färgen är "Tan" (Mörk brun) och har vadderat nackstöd samt kring nosen.
Reglerna är följande:
1 Kopiera bilden ovan och publicera den på din blogg.
2 Skriv en kommentar att du är med samt en länk till inlägget du gjorde.
3 Ingen blogg? Lägg upp den på Facebook istället!
Tips: Lägg upp inlägget på både Facebook och bloggen så har du extra chans att vinna. (= 2 lotter i dragningen) Men glöm då inte att skriva vad du heter på facebook...

Tävlingen avslutas 1/5!


(Klicka för att förstora)

Omg

Har suttit och slö surfat lite nu under morgonen och kikat in i läsares bloggar.
Hittade det här bettet.. Omg! Vad är detta?? Är det ett riktigt bett?? Hur kan man ens uppfinna ett bett som ser ut så här?
Om det finns någon ryttare där ute som ens tänkt tanken att använda detta på sin häst tycker jag att den ska sluta med ridningen. Lär dig att rida med lätt hand och använd fan hellre ett hackamor!! (Även om jag är grymt emot även hackamor så är fan det bättre) Punkt!

Vad tycker ni om det här?



Dagens blogg!

Jag har hittat en ny unghäst blogg! Wiiho. Hamnar direkt i läs listan.
Den heter JMdressyr och skrivs av är härlig tjej som heter Jenny.
Hon skriver om sin fina ung hingst Dino.
Jag hittade till henne igår och blev väldigt nyfiken på henne och Dino och deras historia. Så jag ställde lite frågor till henne. Klicka här för att läsa svaret!
Dino är 3 år, men går redan lika fint dom vilken dressyr häst som helst!
Inspirations källa!!
Klicka på bilden för att komma till bloggen

Monster...

Musse har blivit ett litet monster de senaste dagarna!
Han ska busas och bitas och sätta sig över mig. Hmm. Han är ju ung hingst och har mycket överskotts energi just nu. Behöver verkligen jobba med honom nu! Har ångest för att jag inte kan. Jäkla piss väder.
image description

Dagens shopping tips - Horze.se

Klicka på bilden för att komma till sidan


Plisserad tävlingskavaj, mörkblå
659 kronor - nu 175 kronor (!!)

Vadderad polo med andningsfuktion
259 kronor - nu 181,30 kronor
Mint grön (sommarens hetaste färg) klubbjacka
469 kronor - nu 234,50 kronor
Quiltad topas blå väst
479 kronor - nu 239, 50 kronor
Kort parkas, finns i rött och vitt
1590 kronor - nu 795 kronor
Ridbyxor, PERU
1190 kronor - nu 833 kronor
1490 kronor - nu 1043 kronor

Blä..

Guuuuud vad tråkigt väder vi har! Regnar och är allmänt deprimerande.
Så vad gör man en dag som denna?
Jo man surfar runt på internet och renoverar rum. Tjohej!

Glöm inte att vara med och tävla!

Vill du vara med om att tävla om ett kvalitéts träns från Treadstone?  Färgen är "Tan" (Mörk brun) och har vadderat nackstöd samt kring nosen.
Reglerna är följande:
1 Kopiera bilden ovan och publicera den på din blogg.
2 Skriv en kommentar att du är med samt en länk till inlägget du gjorde.
3 Ingen blogg? Lägg upp den på Facebook istället!
Tips: Lägg upp inlägget på både Facebook och bloggen så har du extra chans att vinna. (= 2 lotter i dragningen) Men glöm då inte att skriva vad du heter på facebook...

Tävlingen avslutas 1/5!


(Klicka för att förstora)

Kheezo då & nu

När vi köpte Kheezo var han väl.. ehum. Inte så vacker.. Han var liten, tunn och hade utslag över hela kroppen. Han hade maskar i magen som var 20 cm långa och såg ut som han var 5-6 månader när han i själva verket var 8 månader. Han var som en gammal stankt bernards hund, lugn och visste inte hur man varken sprang eller busade.
Kheezo är en egyptisk arab hingst och har väldigt fina föräldrar. Pappa är world champion och väldigt känd inom arab världen -  Sinans As Pacha.
Men hur han än såg ut så skulle han bara med oss hem. Både jag och min mamma fastnade för honom och hem kom han samma dag som vi var och kikade på honom.

Kheezo 8 månader
9 månader
9 månader
10 månader
10,5 månader
11 månader
11,5 månad
11 månader och 3 veckor ;)

Tävla om ett dressyr träns från Treadstone!

Vill du vara med om att tävla om ett kvalitéts träns från Treadstone?  Färgen är "Tan" (Mörk brun) och har vadderat nackstöd samt kring nosen.
Reglerna är följande:
1 Kopiera bilden ovan och publicera den på din blogg.
2 Skriv en kommentar att du är med samt en länk till inlägget du gjorde.
3 Ingen blogg? Lägg upp den på Facebook istället!
Tips: Lägg upp inlägget på både Facebook och bloggen så har du extra chans att vinna. (= 2 lotter i dragningen) Men glöm då inte att skriva vad du heter på facebook...

Tävlingen avslutas 1/5!


(Klicka för att förstora)

Tävling?

Funderar på att hitta på en tävling.. Har nämligen ett helt nytt dressyr träns liggandes från Treadstone som jag aldrig kommer använda just för att jag har svarta sadlar och detta träns är mörk brunt (tan)..
Så.. Vad tycker ni? Vill ni vara med och tävla om ett dressyr träns?
Kommentera med tips om vad tävlingen skall innehålla!

(Klicka för att förstora)

Inas foto tävling

Är med i en foto tävling på denna blogg: http://ijphoto.blogg.se med detta foto jag tog på Kheezo en eftermiddag. Bilden är inte redigerad. Tycker den är vacker och konstnärlig.
Har du tagit en fin bild och vill vara med och tävla?
Klicka -> här <- och var med!
Här är mitt bidrag:

Frågor & svar

Har fått många nya besökare idag, tack vare ponnysanning.com!
Har fått några frågor jag tänkte svara på.
När började du rida? vilken gren är din favorit? hur högt har du hoppat? och hur många gånger har du ramlat av?
- Jag började rida som 11 åring. Min favorit gren är hoppning och fältritt. Jag har hoppat 120 cm. Jag har ramlat av.. hmm. Kanske 30 gånger?

Du skriver om utbildning av unghäst och inridning. Hur många hästar har du ridit in?
- Tre stycken ponnys. Sedan har jag vidare utbildat och hoppat in tre stycken. Men endast ponnys! Då jag haft paus med hästarna sedan ponny tiden. Nu är det häst som gäller, men jag kommer ta hjälp vid inridningen av Musse eftersom jag själv varken har ridhus eller paddock på gården.

Posta en bild på dig på bloggen.
- Javisst, se nedan.

Om du måste välja mellan sto vallack och hingst? Varför??
- Hingst. Alla dagar i veckan. För att hingstar oftast är väldigt ärliga att rida och hantera. Visst de har sina dagar och de kräver en bestämd hand. Men är oftast väl uppfostrade och genuina rakt igenom. Ger allt, naturligt framåt i bjudningen och väldigt sällan tjuriga så som både ston och vallacker tenderar att bli emellanåt. (Läs ston - typ jämt!)
Sedan blir dom dubbelt så stora och dubbelt så vackra på tävlingar eller med flera hästar runt sig.. = The center of attention. ;)
Musse är trejde hingsten jag har, och Kheezo min fjärde.


Kontakt: [email protected]



Unghästen

När man rider en unghäst kan det vara bra att linda frambenen. Det gör man för att minimera risken för trampning och överben.
Innan man sitter upp på en oinriden häst är det bra att man har longerat dom tillräckligt så att den lyssnar till din röst och förstår övergångarna. Se gärna till att hästen har longerats med inspänningstyglar då det gör att den lär sig bettets inverkan.
Första gångerna man sitter upp på en häst i rörelse behöver man inte skritta mer än något varv. Men utökar självklart mer för varje gång.
Jag skulle inte rida en unghäst mer än ungefär 20 minuter (efter att den ridits några gånger) och heller aldrig bråka med den i onödan. Det förstör mer än det gör nytta i de flesta fallen.
Använd alltid ett ridhus eller en paddock i början då en av hästens instinkter är att fly vid "fara".

Shopping tips!

Klicka på bilderna för att komma till produkt sidan!


Ond stall katt...

Jag berättade ju om katten som bjöd in sig själv att bo i stallet.. Jag tror han är lite ond.
Eller jag tror att alla katter är lite onda.. Men den här altså!
Det här hände igår morse:
Hästarna hade fått mat, katten hade fått mat. Allt var frid och fröjd och jag skulle ta ut hästarna till hagen som vanligt. Så jag bytte täcken på dom. Katten hoppade upp på Kheezos box dörr och åmade sig, det brukar han göra.
Men plötsligt början han klösa på regeln som går upp tre meter eller nåt sånt upp i taket. (Har precis byggt stallet och boxarna är inte riktigt färdiga än) Sen KLÄTTRAR han upp dit upp och sätter sig och tittar ner på oss. Kheezo får lite smått panik och irrar runt i boxen och stegrar sig lite.
Katten bara tittar på honom och ser lite extra nöjd ut, reser på sig och hoppar över på mellan väggen så Musse får syn på honom.. Gaah. Musse är ju en liten drama-king jämfört med lilla Kheezo som brukar acceptera typ allt.
Fick på musse grimskaftet och som tur är så går det alltid att muta Kheezo med mat så jag tog en näve lusern och slängde i krubban medans jag tog ut Musse till hagen.
Sen fick Kheezo vänja sig vid katten, för tro fan att han satt där uuuur nöjd och slicka sig om tassarna!! :D
Öppnade box dörren, tog ett par steg ut till stall gången, där fick han stå och titta på katten tills han lugna ner sig och accepterade honom där. Sen fick han gå ut ur stallet helt, sen in igen och så höll vi på ungefär 5 gånger tills han var helt lugn med att katten skuttade omkring där uppe.
Duktiga killen... <3


..

..

..

..


Kheezo..

.. fyller ju 1 om 5 dagar!! Då blir det morots tårta till frukost ;)
  • Han är så himla duktig. Han står uppbunden i gången utan problem, man kan till och med lämna honom där ensam utan att han får panik eller försöker med nåt bus.
  • Man får hålla på med benen och kratsa hovarna, nästan alltid utan protest. (förutom i boxen då vill han gärna springa runt istället)
  • Lägga på och ta av täcken är oftast inga problem längre. Han spänner sig lite men håller inte på som förut då han blev rent ut sagt RÄDD och försökte fly undan. (Se tidigare inlägg om hästens instinkter)
  • Han kommer ALLTID till mig i hagen, följer efter och är allmänt tillgiven och nyfiken.
  • Man kan stå och mysa med honom i både box och hage.
  • Han har ALDRIG bitits eller visat tendens till att vara elak eller arg. Enda är att han kan sura lite, som igår när han var blöt..
  • Han är världens bästa "lille bror" till Musse och kompis.
Snart är det dags för min lilla kille att åka iväg på sommarbete (eller ja, inte än men..) och leka med lika gamla hästar som sig själv. Föl behöver det för att växa och utvecklas så som de ska. Muskler, leder och senor kräver att dom rör på sig ordentligt och leker med andra hästar i samma ålder.
Längtar verkligen att få se hur han ser ut efter sommaren!
Kheezo fick sin första fläta gjord i lördags! <3

Hemska väder!!

Usch vilket väder vi har! Hästarna stod bara och surade hela dagen igår i var sitt hörn, Kheezo såg ut som en slickad bäver!! Båda blev så glada när jag gick ut för att titta till dom så dom fick gå in lite tidigare..
Musse var på ett riktigt piss humör! Jävlades med mig vad jag än skulle göra. Jag skulle kratsa hovarna, då krafsade han med dom och lyfte dom så högt han kunde.
Jag skulle borsta bort leran, då skulle han gå fram och tillbaka, fram och tillbaka.. När jag skulle borsta ansiktet, tror ni att jag fick det? Nej.... Då skulle han tjuv nypas i jackan.. Jäkla häst haha.. Han gillar verkligen inte regn och rusk. Han blir som en annan häst..
Men imorse när jag kom ut var han huuur söt som helst. Skulle stå och pussa på mig och suckade djupt när jag skulle gå iväg från pussarna, så vi pussades lite till! ;)
Bild på Musse från i lördags

Slående likhet

Det händer att jag sitter och slö surfar på andra bloggar, mestadels häst bloggar och idag hittade jag denna tjej. Slående lik en ung Rachel Bilson, eller hur??
Edit: Det är tydligen hon som driver ponnysanning.com
Klicka på bilden för att komma till hennes blogg

Dagens fail bild



Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin

John Whitaker

Jag är ett fan av märket John Whitaker. Så snygga grejer och bra kvalité till överkomliga priser! Jag som är ganska kort (157 cm) har skit svårt att hitta ridstövlar i min storlek som inte är för höga i skaftet. Jag har storlek 37 så man kan ju tycka att dom flesta borde passa..

MEN jag äger ett par från John Whitaker som sitter perfekt, gör inte ont om jag hukar mig och är skit snygga! Längtar till jag får börja använda dom i sadeln... Inte länge kvar nu! :D


Klicka på bilderna för att komma till sidan.

 

 


Var med och tävla du med!

 

Var med i bloggtävlingen om de snygga tävlingsbyxorna från Pikeur sponsrade av Horsemeup.se

Klicka på bilden och följ anvisningarna



Glad påsk..

Hittade denna bild på Musse som togs för några veckor sedan.

Idag var han som en obstinat tonåring. Jag fick inte klappa honom i ansiktet, fick inte klappa på halsen, fick inte ta på honom grimman. Ingenting. Tillslut ställde jag mig bara och höll upp grimman som jag brukar göra på Kheezo, så han får "gå i" den själv. Och det gjorde han efter en liten stund.

Kheezo var mysig som alltid. Jag satt i boxen och sjäng Idas sommarvisa för honom medans musse åt upp frukosten. Gos unge <3 Skönt att när den ena är trotsig är den andra gosig och snäll, och ger mig positiv energi! Det klart att Musse får vara på sånt humör då och då, det hör ju mer till vanligheten att han är helt underbar och gosig så..

 


....

Neeeeeeeeeej! Vi som haft vår väder och sol fram tills idag!!!!!

Sök till Ponnyakuten !

Är du mellan 10-15 år och har problem med din ponny eller ridning?
Då ska du söka till Ponnyakuten 4.
Själv är jag alldeles för gammal för att söka, och får bara hålla tummarna för att det kommer någonting liknande för ryttare äldre än 15..
Men fram tills dess får jag väl hänga med genom tv rutan.


Maila eller posta ansökan till:
Mastiff/Ponnyakuten
Box 27034
102 51 Stockholm
[email protected]

Börjar dra ihop sig..

Ja, ni läste rätt. Snart är inridningen av Musse ett faktum och jag ränkar nu ner dagarna med späning!
Jag har förberett honom genom att träns träna, longera både med och utan sadel. Han lyssnar numera på rösten i övergångarna och är verkligen super duktig. Tyvärr har jag inte kunnat longera nu på senaste utan har mest blivit frihets dressyr som man så fint kallar det.
Han följer mig, bjuder frammåt när jag rör mig mot bakbenen, saktar in när jag ber honom med rösten och när jag rör mig mot fram benen.
Jag tror verkligen på att dessa saker måste sitta ordentligt innan man ens sitter upp på en oinriden häst. Dom måste veta vad stanna är, skritta osv för att det inte ska bli total kaos på ridbanan.
Jag längtar verkligen tills jag sitter på hans rygg och vi får ut och bygga lite muskler.
Första halvåret - året kommer han bara "mjuk ridas" altså bara på skoj mest för att bygga muskler och ha roligt tillsammans. När han börjar närma sig 4 år kommer jag börja lära honom lite mer. Men fram tills dess ska vi bara ta det lugnt, ha roligt och som sagt, bygga muskler!
Det är såå viktigt att en häst har musklerna och konditionen till det man ber av dom. Att hoppa en häst utan kondition eller muskler (eller ännu värre, utan begge delarna) är rent utav elakt! Tänk er själva att bli tvingad att springa ett maraton lopp eller en fotbolls match utan muskler eller kondition.
Tycker man ser allt för ofta unga eller okunniga personer som rider alldeles för hårda eller låga pass med hästar som inte har kapaciteten pga detta.
Någonting jag heller aldrig kommer förstå, är ryttare som inte värmer upp sina hästar ordentligt innan ett pass. Jag har fått lära mig att man ska skritta MINST 10 minuter gärna mer innan man ens börjar trava. Så att börja gallopera med sin häst 5 minuter efter uppsitt är för mig helt oacceptabelt och skriker okunnig på långa vägar.

Shadows

Såg att det trillat in en massa nya läsare den senaste veckan. Kul!

Hittade några fina bilder av Kheezo i motljus och dimma. Bilderna är tagna med en vanlig Iphone 4S och helt oredigerade. Fina va?

 

..


Mina gosungar <3

Det är så mysigt när dom ligger och solar ute i hagen och ligger kvar när jag kommer för att mysa med dom.
hyMan kan ju tro att unghästar ska busa hela dagarna långa, men dom vilar faktiskt ganska ofta.
När Kheezo kom (precis när vi köpte honom) kunde han bara springa ett par varv i hagen innan han var tvungen att vila. Han var visserligen inte i något bra skick då, men nu kan han kuta runt en massa innan han behöver vila.
Musses morgon tanning...
Och eftermiddags solningen..
Killarna har fått en ny kompis.. Han har hängt i stallet och i hagarna de senaste dagarna.

...

Trion..

Här fick Musse nog..

Då & Nu

Fina lilla skrutten.. Första bilden är när vi är och kollar på honom. Den andra bilden är från första dagen i hagen efter att vi hämtat honom. Tror faktiskt det var den 15 eller 16 September förra året.. Så fin han var redan då och rund och go precis som det ska vara.



Här är Musse idag.. Lite äldre och lite gråare.. Och blir bara vackrare för varje dag som går.

Burrr

Imorse när jag gick upp för att fodra hästarna var det -4 grader ute. Burr. Så kallt har vi inte haft det på veckor här!
Men solen är framme och inte ett moln så långt ögat kan nå, så jag hoppas den värmer på lite under dagen..
Täcke från Jacson

Puss kalas

Varje morgon har vi puss kalas jag och Musse. Imorse lyckades jag fånga det på bild. Inte det lättaste samtidigt som man pussar på en 300 kilos busig tre åring..
..
..
Han ser så full i faan ut.. ha ha fyyyy! <3

Lille bror..

Kheezo är som en lille bror för Musse.. Jag som varit yngst i syskon skaran vet hur roligt det kan vara att vara just yngst.
..
..
"Hmm.. Vad ska jag hitta på för bus nu då..?"

Brorsan.. Jackpoint!

..
..
..
..

..


"Inte utan min pinne"

 

Imorse när jag släppte ut hästarna sprang Musse, i sedvanlig ordning och plockade upp en pinne att leka med..
..
..
..

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!