De fyra F:en - utbildning av unghäst

En grundregel vid all hantering av unghästar är stressa aldrig. Det ger hästen mer negativa saker än positiva.
Om hästen inte gör rätt är det oftast så att han inte förstår. Då får man förklara lite tydigare, och göra om tills han förstår. Går det inte så får man helt enkelt ta hjälp av någon som kan.
Tänk på att ha korta pass, och försök bibehålla lekfullheten och viljan hos hästen. Då arbetsviljan är mycket i unghästens utbildning måste du hålla koll på att den inte minskar eller försvinner helt!
Låt altså inte hästen jobba för länge med en och samma sak. Unghästar tröttnar fort och då får du ett problem med att lära dom.
En unghästs kunskaper behöver aldrig finslipas (i början), dom behöver klaras av och tycka det är roligt att klara av dom också. Mycket viktigt.

När man saldar de första gångerna skall man helst vara i boxen eller på ett inhägnat område. Eftersom hästens starkaste instinkt vid rädsla är "flykt". Var alltid minst två personer vid dessa tillfällen och ta det lugnt och sansat under hela "passet".
Det finns någonting man kallar för "de fyra F:en" inom häst världen, och det är fyra olika instinkter hästarna har medfött.
  • Flock
  • Flykt
  • Fortplantning
  • Föda
Flockinstinkten är någontin man kan märka av i hagen, hästen kanske inte vill följa med dig utan hellre vara kvar med sina kompisar. Eller i ridhuset eller stallet. En ung häst kanske blir icke- så sammarbetsvillig eller rent av får panik om den andra hästen i ridhuset plötsligt försvinner ut.
Det här är någonting man kan använda till sin fördel när det kommer till inridning och utbildning av sin unghäst.
Man kan använda sig utav en äldre häst som gör samma saker, och " tar täten" både i ridhus, paddock och vid uteritt. Även när man last tränar en yngre häst kan man med fördel ha med sig en äldre, snäll och van häst för att minimera orosmomenten i nya situationer och miljöer.
Flyktinstinkten beror på hästens ursprung som bytesdjur. Den är altså djupt rotad och går långt tillbaka i tiden.
Vildhästen hade bara en chans, reagerade den inte och flydde riskerade den att bli skadad eller dödad.
Likaså reagerar våra tama hästar än idag. Även om det kan vara för mindre saker som i början vid täckes vänjning, plast påsar eller andra saker dom tycker är läskiga.
Detta måste man alltid tänka på vid hantering av unga hästar!
Detta kan man träna bort genom att metodiskt välja dom vid olika saker, skapa förtroende och på så vid byta ut den första instinkten att fly mot att det är en "vardaglighet" och ingenting farligt.
En annan sak man måste veta om och ha i åtanke är hästens syn. Om hästen står och betar med sänkt huvud så ser han nästan helt runt om kring sig själv. Ungefär 330 och 350 grader.
Även med höjt huvud ser hästen väldigt bra snett bakåt. Detta just för att ögonens placering är på sidan av huvudet och har ett separat synfält i vardera öga.
Och då undrar ni kanske vart jag vill komma med detta.
Rent praktiskt sätt så kan altså en häst se och acceptera en sadel eller ryttare på höger sida, kan bli helt förskräckt av att plötsligt se sadeln eller ryttaren i vänster öga!

Men det finns även "blinda fält", precis framför nosen och bakom kroppen, där hästen inte ser någonting alls.
Ha alltid det i åtanke vid ALL hantering av hästar, varesig de är unga eller gamla.
En annan sak som är viktig kring synen vid ridning av en ung häst är att dom måste höja och sänka huvudet för att kunna fixera ett föremål. Ha därför alltid lite längre tyglar så du ger hästen den möjligheten för att nå optimalt resultat.
Fortplantningsdriften handlar mestadels om hingstar men gäller även så klart ston under brunst.
Hingstens könsdrift ligger alltid latent och kan därför blixtsnabbt ändra sitt beteende. Vad som kan orsaka dessa beteende förändringar är tex dofter eller andra saker vi människor kanske inte uppfattar. Hästars könsdrift är starkt kopplade till luktsinnet. Därför måste du alltid vara beredd på dessa förändringar vid all hantering och ridning av en hingst.
Hingstar ska endast hanteras av erfarna, och ännu mer en ung hingst. En hingst blir könsmogen ungefär kring 3 års ålder. Detta kan altså ske över en natt.
Ett sto kan påvisa stora humörsvängningar under brunst perioder. Vilket kan leda till att de blir helt annorlunda att rida och hantera under dessa perioder.
Föda. En annan sak som många hästägare inte förstår, är att en hästs magsäck är väldigt liten och därmed anpassad till ständig tillförsel av föda.
Om man tittar på viltgående hästar så tillägnar dom 18-20 timmar/ dag åt att söka föda och äta. Det är ganska mycket tid. Därför är det viktigt att se till att hästen ständigt har mat, i box och även hage.
I dage tycker jag mig ofta se hästar som släpps ut i hagen helt utan mat att äta. Som kanske får någon kaka hö som lunch. Detta är inte acceptabelt i mina ögon!
En häst som t ex krubb-biter eller har andra olater har oftast framodlat detta beteende genom understimulering. Och att äta är väldigt sysselsättande för en häst. Så fodra hästen ofta. Och låt gärna hästen få fri tillgång till hö. Speciellt vid ung och gammal ålder.

Det viktiga med dessa fyra F:en är att aldrig bråka med dom. Anpassa istället hanteringen och utbildningen utefter dom så slipper man onödiga problem som kommer vara svåra att bemästra!

 



Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)






»
»
»

Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!